Alicia Keys is de koningin van de eclectische soul

Here is nog geen minuut bezig en het is alsof Alicia Keys een sprong heeft genomen en terechtkwam in een regenwoud aan muzikale creativiteit: alles is hier glanzend en weelderig, losjes en uitbundig. Op haar zesde album is Keys de koningin van de eclectische soul. Daverend opent ze met ‘The Gospel’, een hybride van rap en soul, met een hakkelig marsritme, en Keys zingend als een ronkende priester over het leven in de stad New York. Ze klinkt uitgelaten in ‘Pawn It All’, militant in ‘Girl Can’t Be Herself', gekwetst in ‘Hallelujah’. Haar onderwerpkeuze is betrokken, maar niet drammerig. ‘Illusion of Bliss’ klinkt als de oude Keys, met de licht schonkige pianoakkoorden, en de krullerige stem, maar ze gaat een stap verder door de panische apotheose: ‘I’m sick of being judged/ sick of being sick’.