Zorgverzekeringen

Ook CZ verhoogt zorgpremie fors, net als DSW

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie van zijn basiszorgverzekering volgend jaar met 7,5 procent. Waar de verzekering vorig jaar nog 104,95 euro bedroeg, komt het maandbedrag volgend jaar op 112,85 euro. Volgens CZ ligt dat bedrag nog altijd „vér onder de kostprijs”, zo meldt de verzekeraar op zijn website. De verwachte maandelijkse zorgkosten per verzekerde schat de zorgverzekeraar op 125,20. Het verschil van 12,35 euro legt CZ bij uit zijn eigen reserves.

CZ is de tweede verzekeraar die de zorgpremie voor 2017 bekend maakt. Eind september maakte zorgverzekeraar DSW al bekend dat de premie maandelijks met 9,25 euro stijgt. Zowel de stijging van DSW als die van CZ is fors hoger dan wat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) had verwacht. In haar begroting rekende de minister halverwege september nog op een stijging van 3,50 euro. Zij ging ervan uit dat verzekeraars meer interen op hun eigen vermogen en de premie zo laag proberen te houden. Volgens CZ zou het echter „heel onverstandig” zijn nog meer van de reserves in te zetten voor 2017, aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in het persbericht van de zorgverzekeraar. „Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog. Daar durf ik bij onze verzekerden niet mee aan te komen. Bij CZ gaan alle overreserves uiteindelijk via premiedemping terug naar onze verzekerden. Om te zorgen voor een geleidelijke premieontwikkeling, doen we dat verdeeld over meerdere jaren.”

CZ zegt verder te verwachten dat de zorgkosten ook de komende jaren nog met 3 tot 4 procent zullen stijgen. Andere zorgverzekeraars maken hun tarieven voor 2017 uiterlijk volgende week zaterdag bekend.

    • Clara van de Wiel