Vijf IS-verdachten opgepakt in Duitsland

De mannen zouden voornamelijk in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen jonge moslims hebben gerekruteerd voor terreurgroep Islamitische Staat.

Foto: Julian Stratenschulte / AP

De Duitse politie heeft dinsdag vijf mannen gearresteerd die ervan verdacht worden deel uit te maken van een jihadistisch netwerk, zo bevestigt de Duitse justitie. De mannen zouden voornamelijk in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen jonge moslims hebben gerekruteerd voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Onder de vijf is ook de 32-jarige Iraakse man Ahmad Abdulaziz Abdullah A., beter bekend als Abu Walaa, die de spil zou zijn binnen het netwerk van IS-sympathisanten in Duitsland.

De Duitse minister van Justitie spreekt van een “belangrijke slag in de strijd tegen extremisme”, zo meldt persbureau AP. Volgens justitie zouden de verdachten in contact hebben gestaan met de Syriër Jaber Albakr, die begin oktober een aanslag zou hebben willen plegen en na zijn arrestatie in zijn cel zelfmoord pleegde.

Lees ook: Zelfmoord van Syrische terreurverdachte pijnlijk voor Duitsland

Procureur-generaal Peter Frank zei dinsdag tegen verschillende Duitse media dat de verdachten een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de jihadistische beweging in Duitsland. Hij sprak van “geestelijke wegwijzers” die in Duitsland “soldaten van God” probeerden op te leiden. Abu Walaa zou volgens hem de leider zijn geweest. Meer dan 900 mensen zijn volgens Frank tot nu toe uit Duitsland naar Syrië en Irak afgereisd. Justitie verdenkt de dinsdag gearresteerde mannen er voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor te zijn dat zo’n grote groep gerekruteerd werd.

    • Clara van de Wiel