Clinton of Trump? New Yorkers over hun stem

Verslaggever Hans Klis ging de straten van New York op en vroeg op wie mensen gingen stemmen.

Robert Burck, ook wel bekend als de 'Naked Cowboy', stemt vandaag op Trump.
Robert Burck, ook wel bekend als de 'Naked Cowboy', stemt vandaag op Trump. Foto Chantal Heijnen
Foto Chantal Heijnen

Esther Kim, 23 jaar. Foto Chantal Heijnen

Esther Kim (23), student Openbaar Bestuur
Komt uit: Boston (Ma)
Stemt op: Hillary Clinton

„Trump is geen politicus. Hij is een beroemdheid, een entertainer. Het is toch gek als je op zo iemand stemt? Ik heb een onwijze aversie tegen hem. Hij wil de rijkste Amerikanen minder belasting laten betalen. Veel van mijn vrienden zijn gedesillusioneerd geraakt door deze verkiezingen. Ze zijn niet erg blij met Clinton. Als je niet in een swing state woont dan maakt het niet uit of je stemt.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Kathleen Pannulo, 51 jaar. Foto Chantal Heijnen

Kathleen Pannullo (51), lerares
Komt uit: Monmouth County, New Jersey
Stemt op: Donald Trump

„Trump is geen politicus. Ik geloof daarom dat hij kan zorgen voor verandering in Washington. Trump is een succesvol zakenman. Ik denk dat hij ook goede dingen zal doen voor ons land. En ik geloof er heilig in dat Trump achter werkende gezinnen staat. Onder zijn leiding hoop ik dat de middenklasse het beter krijgt, de zorg verbetert en ons land veiliger wordt. Trump gaat het buitenland laten zien dat ze niet met VS moeten sollen.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Enrique Leyva, 46 jaar. Foto Chantal Heijnen

Enrique Leyva (46), kunstenaar
Komt uit: Manhattan (NY)
Stemt op: weet nog niet

„Ik begrijp niet dat we als land met zoveel mensen van verschillende achtergronden, geen geschikte presidentskandidaat hebben kunnen vinden. Als kind van een Spaanse moeder en een vader uit de Midwest met onder andere Indiaans en Nederlands bloed, vind ik immigratie een belangrijke kwestie. Ik vind dat illegale immigranten die hier al zijn en werken de mogelijkheid moeten krijgen om hier een legale status te krijgen.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Robert Burck, 45 jaar. Foto Chantal Heijnen

Robert Burck (45), straatmuzikant
Komt uit: Cincinnati, Ohio
Stemt op: Donald Trump

„Ik ben de Naked Cowboy op Times Square. Net als Trump ben ik een icoon, haha. Hij is mijn idool. Trump is ook voor strenger immigratiebeleid en hij wil bevolking en grondwet beschermen. Democraten willen hun macht uitbreiden door minderheden naar de mond te praten: latino’s, vrouwen. Ze willen van ons land een totalitaire staat maken. Trump gaat ons met een muur beschermen tegen immigranten, zoals Syriërs, die met sinistere doelen ons land proberen binnen te dringen.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Silvia Kuennen, 78 jaar. Foto Chantal Heijnen

Komt uit: Sioux City, Iowa
Stemt op: Hillary Clinton

„Omdat ik nu op vakantie ben in New York heb ik eerder gestemd. Op Hillary Clinton. Ik zou nooit Trump kunnen steunen. Alleen al door de onbeschofte taal. We hebben als Amerikanen geen andere keus dan Clinton te stemmen. Ze heeft misschien slechte reputatie, maar ze is een harde werker. Ik was erg blij dat Bernie Sanders het in de Democratische voorverkiezingen tegen haar opnam. Hij dwong haar progressiever te zijn.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Rebecca Miles, 46 jaar. Foto Chantal Heijnen

Rebecca Miles (46)
Komt uit: Scio, Oregon
Stemt op: blanco

„Ik ben Republikein. Maar ik kon dit jaar niet met schoon geweten op een van de kandidaten stemmen. Ik heb een blanco stem ingestuurd. Hillary Clinton heeft geen moreel kompas. Donald Trump ook niet en ze zijn beiden even corrupt. Ik schaam me ervoor om met anderen te praten over deze verkiezingen. Dat het ons als land niet gelukt is tenminste een presidentskandidaat te kiezen die geschikt is ons land te vertegenwoordigen. Hopelijk hebben we in 2020 kandidaten op wie we met trots kunnen stemmen.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Orlando Sheer, 54 jaar. Foto Chantal Heijnen

Orlando Sheer (54)
Komt uit: Brooklyn, New York
Stemt op: Hillary Clinton

„Het is een moeilijke keuze. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Ik denk dat Clinton de betere kandidaat is. Trump heeft wel een aantal goede ideeën. Bijvoorbeeld over hoe Amerika zich harder moet opstellen bij het zaken doen met andere landen. Maar het buitenland is niet het belangrijkste in deze verkiezingen. Ik hoop dat de komende jaren meer aandacht komt voor daklozen en werkende families die het moeilijk hebben. Ze hebben dan wel banen, maar dat betekent niet dat ze rondkomen.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Richard Karret, 62 jaar. Foto Chantal Heijnen

Richard Karrat (62), arbeidsongeschikt
Komt uit: Utica, New York
Stemt op: Donald Trump

„Ik ben voor Donald Trump. Waarom? He’s gonna Make America Great Again! Ik ben het spuugzat met de richting waarin dit land gaat. En Hillary Clinton die wil het alleen maar erger maken, zij wil ons verder in die verkeerde richting laten varen. Wat er nu mis is met Amerika? De stroom van immigranten moet verminderd worden – of tenminste beter gereguleerd. Ik wil dat het beter gaat met onze economie en dat ons land veiliger wordt. De Democraten hebben Amerika de afgelopen acht jaar uit elkaar getrokken en verdeeld.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Edwin Jorge, 76 jaar. Foto Chantal Heijnen

Edwin Jorge (76), veteraan marine
Komt uit: Bronx, New York
Stemt op: ‘undecided’

„Pas als ik vandaag in het stemhokje sta, neem ik een beslissing. Hoeveel ervaring Hillary Clinton ook heeft als politicus, ik heb moeite met de bagage die ze meesleept. De afgelopen jaren heeft ze veel geld gekregen van allerlei landen. Dat betekent dat ze in het krijt staat bij die mensen; zo werkt de politiek. Donald Trump is gestoord, maar heeft veel bereikt in zijn leven en is rijk genoeg om onafhankelijk te zijn. Als Vietnam-veteraan zie ik graag dat onze jongens de komende jaren uit het Midden-Oosten vertrekken en dat we stoppen met de export van democratie.”

 
 
 
 
 

Foto Chantal Heijnen

Karin Ly, 28 jaar. Foto Chantal Heijnen

Karin Ly (28), student geneeskunde
Komt uit: Los Angeles, Californië
Stemt op: Hillary Clinton

„Ik kom uit het liberale Californië dus ik stem net zoals de rest van mijn familie op Hillary Clinton. Haar boodschap past het beste bij mijn waarden en normen. Donald Trump heeft simpelweg niet de bagage om president te worden. Zijn boodschap is racistisch, narcistisch en hij is misogyn, Volgens mij heeft Trump nog nooit iets zinnigs gezegd over welk beleid hij wil voeren als president. Als student geneeskunde zie ik graag dat Obamacare wordt uitgebreid en verbeterd onder Clinton. Maar Ook dat er oplossing komt voor Midden-Oostenconflict, immigrantencrisis en dat de economie groeit.”

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op onze verkiezingspagina.