Opinie

    • Jutta Chorus

Trump in Leiden

juttachorus0

De ruiten van het studentenhuis in Leiden zijn besmeurd met blauwe verf. Erachter schemert in dezelfde kleur blauw een vlag waarop ‘Trump’ staat en ‘Make America Great Again!’ Zondagnacht gooide een voorbijganger een verfbom tegen het raam. De resten van de cocktail liggen nog op de stoep. „Een ideologisch getint protest”, vermoedt Jos Engelkes. „Ik geloof niet dat dit vloggers zijn.”

Jutta Chorus

Jutta Chorus

We zitten achter het raam aan tafel in de keuken. Rode kaarsen in wijnflessen, een mes met chocoladepasta. De politie is langs geweest. De jongen die de vlag een week geleden ophing, luistert met zijn kamerdeur dicht naar Mozarts Requiem. Hij wil niets zeggen. Jos Engelkes, vierdejaars politicologie, wel. Het was geen grap, zegt hij. Zijn huisgenoot is Trump-aanhanger, om diens anti-establishmenthouding. Zelf voelde hij zich meer verwant aan Jeb Bush en Marco Rubio, maar dat de vlag er hangt, stoort hem niet.

Met enkele huisgenoten zit Engelkes in de Leidse afdeling van de JOVD, de jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD. „Tikje conservatief”, vindt hij die. Tijdens debatten in de collegezaal positioneert hij zich als realist tegenover de idealisten, die vaak zijn aangesloten bij de Jonge Democraten of de Jonge Socialisten. Hij schetst voor hen het leven van de Amerikanen die hun baan en hun huis zijn kwijtgeraakt. Hun huwelijk is op de klippen gelopen, hun kinderen zijn verslaafd aan crystal meth. „Ze horen Hillary intussen op tv het homohuwelijk verdedigen”, concludeert hij. „Een groot goed, daar niet van, maar ver van hun bed. Geen wonder dat zij op Trump stemmen.”

‘Dan kijken ze me star aan”, zegt hij. „Ze zeggen: ik snap totaal niet waarom mensen op Wilders stemmen. Dan vraag ik: Heb je vrienden op het mbo? Woon jij in de Schilderswijk? Word jij door je eigen partij, de PvdA, voor tokkie uitgemaakt? Je leeft in een witte bubbel.”Jos Engelkes ziet geen kloof tussen arm en rijk, of tussen wit en zwart, maar tussen hoog- en laagopgeleiden. „En er zijn in Nederland nog altijd veel meer laagopgeleiden.” De laagopgeleiden keren zich tegen de hoogopgeleiden en daar heeft de politiek volgens hem geen oog voor. Het CDA wil de basisbeurs herinvoeren. Jet Bussemaker maakt zich druk over genderneutrale wc’s, GroenLinks over de vleestaks op kiloknallers.

Wat Trump over vrouwen heeft gezegd, vindt hij „een lastige”.

Als we ons door de wasrekken een weg naar buiten banen, komt de eigenaar van de vlag zijn kamer uit. Wat Trump over vrouwen heeft gezegd, vindt hij „een lastige”. Hij distantieert zich ervan. Maar als hij moet kiezen, kiest hij voor Trump. „Hij is een isolationist en dat is voor de relatie tussen Rusland en de VS een zegen.” De vlag blijft hangen.

    • Jutta Chorus