De Thuiskok: Kipfilet met whisky

Zoals u wellicht is opgevallen ben ik groot liefhebber van kip. Toch eet ik zelden kipfilet want dat is bijna altijd, hier zijn Onno Kleyn en ik het over eens, gaar op het taaie af. Hoewel een sous vide-apparaat wel op de planning staat, is die nog niet aangekocht en dus zal ik het met de gewone pan- of ovenbereiding moeten doen. Die laatste heeft mijn voorkeur, omdat de kip daar vaak minder droog uitkomt, maar Kleyn geeft u in dit recept ook een manier dat in de pan te doen.

Verhit een lepel boter en wat olie in een koekenpan en bak er de kipfilet in tot hij een aardig kleurtje heeft. Haal uit de pan en laat afkoelen. Bak in het achtergebleven vet op iets lager vuur de uien zacht in circa 5 minuten. Bak daarna de knoflook een minuutje mee. Schenk de whisky erbij en laat verdampen. Voeg de room en de tijm toe. Snijd de ongare kip in reepjes en meng er zout door. Doe bij de saus en laat nog 3 minuten zachtjes garen op laag vuur, zonder deksel, en al omscheppend. Let op: als nergens nog roze in het vlees is te zien, is het goed. Inmiddels is de saus waarschijnlijk precies goed van dikte. Proef en breng op smaak met zout en peper.

    • Sam de Voogt