Te oud? Nee joh, check mijn site

Werken als 55-plusser

Met een geestige website wil Ad Plugers (57) de vooroordelen die veel werkgevers hebben over 55-plussers ontkrachten.

Foto’s Niek Gooren

Toen Ad Plugers uit Geldrop in maart vanwege bezuinigingen werd ontslagen bij agrarisch adviesbureau DLV, dacht hij eigenlijk geen moment dat hij lang thuis zou zitten. Want in de bouw gaat het steeds beter, dus dan is een nieuwe baan als technisch tekenaar toch zo gevonden? Helaas. Plugers is 57 jaar en dus vinden werkgevers hem te oud.

Niet dat veel bedrijven dat hardop tegen hem zeggen. Vaak wordt een afwijzing subtieler geformuleerd. Zo vond een koffieketen met vooral jonge werknemers dat hij ‘niet in het bedrijfsprofiel paste’. Of Plugers is ‘overgekwalificeerd’. Maar nog het vaakst hoort Plugers dat hij als oudere werknemer te duur is, vertelt hij via de telefoon. Met een hippe website hoopt hij nu de vooroordelen die werkgevers over 55-plussers hebben te ontkrachten.

In de eerste maanden na zijn ontslag zocht Plugers eigenlijk alleen naar banen in zijn vakgebied, de bouw- en agrarische sector. „Maar sinds een maand of twee heb ik mijn zoekveld verbreed.” Bij zijn laatste baan was hij namelijk ook leidinggevende, dus een team aansturen kan hij ook. Bij welk bedrijf maakt hem inmiddels niet eens zo veel meer uit.

‘Ad is meer dan een getal’

Wekelijks stuurt Plugers zeker twintig sollicitatiebrieven. Het heeft nog niet geholpen: hij zit inmiddels al meer dan een half jaar thuis. Om toch iéts omhanden te hebben, bezorgt hij al een aantal maanden de krant. Hij vindt dat werk niet vervelend, maar het liefst zou hij iets doen wat beter bij zijn opleiding past.

‘Help deze man van zijn krantenwijk af’, is dan ook de boodschap op Plugers’ nieuwe website. Met de pagina hoopt hij werkgevers ervan te overtuigen dat leeftijd „meer is dan een getal”. Hij somt er vijf veelgehoorde vooroordelen op over oudere werknemers en vertelt er direct bij waarom ze niet op hem van toepassing zijn.

0911ECO_caradDEF4

Zo staat bij het vooroordeel dat 55-plussers achter de geraniums thuis horen te zitten: „Ad heeft niet eens een geranium. Hij verschuilt zich ook niet achter de plant die hij wel heeft. Op deze foto is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat hij er naast zit en niet erachter.”

0911ECO_caradDEF2

Dat 55-plussers „niet van deze tijd” zijn is volgens de website ook onzin. Plugers luistert net zo goed naar muziek van Broederliefde en Ronnie Flex. En slecht met computers? „Mensenkinderen zeg! Ad flusht jouw cache terwijl hij je big data via de cloud op je linuxserver knalt.”

0911ECO_caradDEF3

De site bedacht hij samen met zijn schoonzoon Niek Gooren, die in 2013 een vergelijkbare website maakte – www.helpniekuitdeww.nl – en daar een baan aan overhield. Plugers krijgt veel complimenten voor zijn pagina, die bijna vierduizend keer werd gedeeld op Facebook en 6.700 keer op LinkedIn. Veel banen heeft hij nog niet aangeboden gekregen: drie wervingsbureaus hebben hem benaderd, maar heel concreet was dat nog niet.

„En er is een architectenbureau dat me heeft uitgenodigd op gesprek.”

    • Joost Pijpker