Staatsbezoek

Koningshuis in verlegenheid door aanbod vliegtuig

Foto B. Rubsamen

Australië heeft de Nederlandse regering in verlegenheid gebracht met de mededeling dat het een vliegtuig had aangeboden voor de binnenlandse vluchten tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vorige week. De regering moest dat aanbod volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) afslaan omdat het vliegtuig te klein was, zo meldt de RVD aan de NOS. Daardoor ging het regeringsvliegtuig KBX leeg naar Australië om het koningspaar ter plekke te kunnen vervoeren.

Het staatsbezoek kende diverse tussenstops. Op het besluit om het regeringstoestel leeg te laten overvliegen, kwam eind oktober al kritiek. Kamerleden van de SP en GroenLinks vonden het „geldverspilling”, en „slecht voor het milieu”. Maar nu blijkt dus ook dat Nederland een aanbod voor een Australisch vliegtuig heeft afgewezen. Dit zou te klein zijn geweest voor de bagage en alle leden van de Nederlandse delegatie. (NRC)