Rutte krijgt van Kamer tijd voor oplossing Oekraïne-verdrag

Premier krijgt ruimte, maar deel van Tweede Kamer is bijzonder kritisch over hoe hij de kwestie rond het referendum heeft aangepakt.

Premier Rutte dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over het Oekraïne-referendum.
Premier Rutte dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over het Oekraïne-referendum. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer de ruimte om volgende maand in Brussel te onderhandelen over een mogelijkheid waarmee Nederland alsnog kan instemmen met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. De regeringsfracties VVD en PvdA steunen het kabinet voluit.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP wachten af met welk resultaat het kabinet komt maar willen de poging in elk geval een kans geven. In de woorden van het Kamerlid Verhoeven D66: ,,We geven de premier knarsetandend de tijd om met een plan te komen’’. Zijn collega Grashof (GroenLinks) zei ,,een hard hoofd’’ te hebben in de gesprekken in Brussel maar wilde het resultaat ,,afwachten’’.

De andere partijen, waaronder CDA, SP en PVV, vinden dat de uitslag van het referendum waarbij een meerderheid het verdrag afwees zonder meer gerespecteerd moet worden. De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond met premier Rutte over de kwestie. Het kabinet wil bij de andere EU-lidstaten steun verwerven voor een juridisch bindende ‘bijsluiter’ bij het verdrag, waarmee aan de bezwaren van de nee-stemmers tegemoet zou worden gekomen.

Premier: ik had geopolitiek meer moeten benadrukken

Rutte legde in het debat uit waarom het kabinet het verdrag toch wil ratificeren: Europa moet gezamenlijk optreden tegen Rusland, dat volgens hem “een bedreiging voor de veiligheidsordening in Europa” vormt. Rutte gaf toe dat hij in de campagne voor het referendum “meer het geopolitieke argument had moeten gebruiken.” Dat hij nu wel waarschuwt voor het gevaar van Poetin, zei Rutte, komt omdat ,,de situatie in de afgelopen maanden verslechterd is.” Hij verwees naar de Russische interventie in de burgeroorlog in Syrië.

Rutte riep het CDA op ,,verantwoordelijkheid” te nemen. Verwacht wordt dat de CDA-fractie in de Eerste Kamer beslissend zal zijn om alsnog steun te verwerven voor ratificatie van het associatieakkoord.

Lees ook: Er staat een Russische beer in de Kamer

Het debat begon tumultueus omdat het Kamerlid Bontes, zeer ongebruikelijk, direct al met een motie van wantrouwen tegen het kabinet kwam omdat de toetredingswet nog steeds niet is ingetrokken. De motie werd met 123 tegen 16 stemmen verworpen. Voor stemden de Groep Bontes/Van Klaveren, PVV, 50Plus en het maandag van de PvdA afgescheiden Kamerlid Jaques Monasch.