Politie: geen gegevens gelekt in Almelo

In september deed de gemeente Almelo aangifte vanwege het vermoeden dat er 20 gigabyte aan data gestolen was.

Beeld DARPA

De vrees dat er in september persoonlijke gegevens van 282 burgers in de regio Almelo gelekt zijn, is waarschijnlijk ongegrond. Na onderzoek heeft de politie vastgesteld dat er “vermoedelijk” geen datalek geweest is.

De gemeente Almelo deed aangifte van computervredebreuk nadat uit de systemen bleek dat er 20 gigabyte aan data naar een onbekende site was geüpload. Gedacht werd aan een infectie met malware - software die onder meer gevoelige informatie kan verzamelen. In een eerste onderzoek van een extern bureau werd echter al geen malware aangetroffen.

De politie zegt nu dat er geen sprake is van een strafbaar feit en dat “niemand heeft ingebroken in de systemen van de gemeente”. Toch houdt de politie een slag om de arm. Er zijn waarschijnlijk geen gegevens gelekt, maar “op basis van de beschikbare informatie is dit niet met 100% zekerheid vast te stellen. Er is wel vastgesteld dat er met zekerheid geen data is gelekt waarmee burgers benadeeld kunnen worden”.

Wat er dan wel gebeurd is, en waarom er 20 gigabyte aan gegevens is geüpload die door de firewall is tegengehouden, wil de politie niet kwijt.