Ex-korpschef Bouman legt werk als adviseur politie tijdelijk neer

Dat besluit komt een week nadat er een onderzoek werd ingesteld naar Boumans rol in de geldverspilling bij de Centrale Ondernemingsraad van de politie.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Voormalig korpschef Gerard Bouman zal zijn werk als adviseur van de politie tijdelijk neerleggen. Dat duurt in ieder geval zolang als het onderzoek naar Bouman loopt. Hij heeft dit besluit genomen na overleg met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). De bewindsman vond vorige week nog dat Bouman gewoon zijn werk voor een jaarsalaris van ruim 180.000 euro kon blijven voortzetten. Bouman was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Vorige week besloot Van der Steur dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de vraag welke rol Bouman heeft gespeeld met betrekking tot de Centrale Ondernemingsraad van de politie. De COR heeft de afgelopen jaren “ondoelmatig en disproportioneel” geld uitgegeven en deed dat met medeweten van Bouman. De vraag is of Bouman op die manier instemming van de COR kocht voor besluiten op het gebied van de reorganisatie van de Nationale Politie.

Lees ook het interview met het eerste opgestapte COR-lid: ‘Ze vonden me steeds meer een hele nare man’.

Bouman kritisch over korps Antillen

De Tweede Kamer heeft er bij Van der Steur op aangedrongen dat Bouman zijn werk in ieder geval tijdelijk zou neerleggen. Afgelopen weekeinde werd het resultaat bekend van de eerste adviesklus die Bouman in opdracht van Van der Steur had uitgevoerd. Hij had twee reizen naar de eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius gemaakt om onderzoek te doen naar de politie.

Conclusie was dat de politie op die eilanden niet integer is. Zo zouden agenten hun dienstvoertuigen inzetten voor privégebruik en onrechtmatig uren schrijven voor overwerk. Boumans advies is na de onthullingen over het schandaal bij de COR van de Nederlandse politie slecht gevallen op de Antillen.

Maandagavond werd al bekend dat de voltallige, ruim dertig leden tellende centrale ondernemingsraad na crisisberaad op de politieacademie in Warnsveld is afgetreden. Waarnemend voorzitter Anja Nijs zegt dat tot aftreden is besloten omdat “de geloofwaardigheid van het medezeggenschapsorgaan van de politie is beschadigd en aangetast”.