Ook CZ verhoogt zorgpremie fors

De maandelijkse premie van de basiszorgverzekering stijgt komend jaar met 7,5 procent naar 112,85 euro.

Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie van haar basiszorgverzekering volgend jaar met 7,5 procent. Waar de verzekering vorig jaar nog 104,95 euro bedroeg, komt het maandbedrag volgend jaar op 112,85 euro. Volgens CZ ligt dat bedrag nog altijd “vér onder de kostprijs”, zo meldt ze op haar website. De verwachte maandelijkse zorgkosten per verzekerde schat de zorgverzekeraar op 125,20. Het verschil van 12,35 euro legt CZ bij uit haar eigen reserves.

Lees ook: Alles wijst op een fors hogere zorgpremie in 2017

CZ is de tweede verzekeraar die haar premie voor 2017 bekend maakt. Eind september maakte zorgverzekeraar DSW al bekend dat de premie maandelijks met 9,25 euro stijgt. Zowel de stijging van DSW als die van CZ zijn fors hoger dan wat minister van Volksgezondheid Edith Schippers had verwacht. In haar begroting rekende de minister halverwege september nog op een stijging van 3,50 euro. Zij ging ervan uit dat verzekeraars meer interen op hun eigen vermogen en de premie zo laag proberen te houden.

Volgens CZ zou het echter “heel onverstandig” zijn nog meer van de reserves in te zetten voor 2017, aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in het persbericht van de zorgverzekeraar.

“Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog. Daar durf ik bij onze verzekerden niet mee aan te komen. Bij CZ gaan alle overreserves uiteindelijk via premiedemping terug naar onze verzekerden. Om te zorgen voor een geleidelijke premieontwikkeling, doen we dat verdeeld over meerdere jaren.”

CZ zegt verder te verwachten dat de zorgkosten ook de komende jaren nog met 3 tot 4 procent zullen stijgen. Andere zorgverzekeraars maken hun tarieven voor 2017 uiterlijk vóór 19 november bekend.