Onderzoek naar rol Opstelten bij geldverspilling politie

Er loopt al een onderzoek naar ex-korpschef Bouman. Hij legde als gevolg daarvan dinsdag tijdelijk zijn werk als politieadviseur neer.

Oud-minister Ivo Opstelten tijdens het voorjaarscongres van de VVD in 2015. Foto Martijn Beekman / ANP

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) laat onderzoeken welke rol zijn voorganger Ivo Opstelten (VVD) speelde bij de geldverspilling door de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Dat heeft hij dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week kondigde Van der Steur al aan dat er een extern onderzoek komt naar de rol van oud-korpschef Gerard Bouman in de affaire. De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft de afgelopen jaren “ondoelmatig en disproportioneel” geld uitgegeven. Daarmee is de schijn gewekt dat de korpschef zijn medezeggenschapsleden heeft omgekocht om in te stemmen met de reorganisatieplannen tot één Nationale Politie.

Tweede Kamerleden benadrukten vorige week dat de minister van Veiligheid en Justitie betrokken moet worden in dit onderzoek, omdat hij politiek verantwoordelijk is voor de politie. “Ik wil weten of het ministerie überhaupt is ingelicht over deze affaires”, zei Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP).

Op zoek naar onafhankelijke deskundige

Van der Steur schrijft dat hij de commissie ook zal laten onderzoeken of besluitvorming over de Nationale Politie daadwerkelijk is beïnvloed. De minister weet nog niet wie het externe onderzoek moet uitvoeren. Wel zegt hij in een reactie dat er gesprekken worden gehouden met mogelijke voorzitters van de justitie.

Tijdlijn over de affaire rond de COR. Tekst loopt door onder de graphic.

Volgens ingewijden is het ingewikkeld om een geschikte onafhankelijke deskundige te vinden. Die moet namelijk goed snappen hoe het politieapparaat werkt, maar mag in het verleden niet nauw hebben samengewerkt met Bouman.

Dat is in het geval van Bouman lastig: hij heeft leiding gegeven bij de politie, het Openbaar Ministerie en de AIVD, dus hij kent daar veel mensen. De ex-korpschef maakte dinsdag bekend zijn werk als adviseur van de politie tijdelijk neer te leggen, in ieder geval zolang het onderzoek loopt.

    • Christiaan Pelgrim