Nu ook rol ministers onderzocht in geldverspilling bij politie

Van der Steur

Door de geldaffaire bij de politie stopt Gerard Bouman als adviseur, stapt de COR op en wordt rol Van der Steur en Opstelten onderzocht.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. Bart Maat / ANP

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) laat extern onderzoeken welke rol zijn voorganger Ivo Opstelten (VVD) en hijzelf speelden bij de geldverspilling door de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Dat heeft hij dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week kondigde Van der Steur al aan dat er extern onderzoek komt naar de rol van oud-korpschef Gerard Bouman in de affaire. De COR heeft de afgelopen jaren „ondoelmatig en disproportioneel” geld uitgegeven, zoals aan dure etentjes en buitenlandse snoepreisjes, zei korpschef Erik Akerboom vorige week. Daarmee is de schijn gewekt dat Bouman zijn medezeggenschapsraad omkocht om in te stemmen met reorganisatieplannen voor één Nationale Politie.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast

Maandagavond maakten de dertig resterende leden van de COR na lang crisisberaad bekend af te treden. Waarnemend voorzitter Anja Nijs zegt dat hiertoe is besloten omdat „de geloofwaardigheid van het medezeggenschapsorgaan van de politie is beschadigd en aangetast”.

Het is onduidelijk hoe het verder moet met de besluitvorming bij de politie, waar zo’n 63.000 mensen werken. Voor grote beslissingen is instemming van de COR nodig. Donderdag komen de leiders van de ondernemingsraden van de verschillende eenheden van de Nationale Politie bijeen om te kijken wat nu te doen.

Anja Nijs is aangedaan door alle gebeurtenissen. Vooral binnen de politie is een storm van kritiek losgebarsten op de geldverkwisting door ‘hun’ vertegenwoordigers. „Het is erg dat er nu zo wordt getwijfeld aan onze geloofwaardigheid. We hebben ook keihard gewerkt en goede dingen gedaan maar dat wil de buitenwereld niet meer horen.”

Bouman houdt zijn vergoeding

Tweede Kamerleden benadrukten vorige week dat de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie betrokken moet worden in het onderzoek naar Bouman, omdat hij politiek verantwoordelijk is voor de politie. „Ik wil weten of het ministerie überhaupt is ingelicht over deze affaires”, zei Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP).

Van der Steur schrijft dat hij de commissie ook zal laten onderzoeken of besluitvorming over de Nationale Politie daadwerkelijk is beïnvloed. De minister weet nog niet wie het externe onderzoek moet uitvoeren.

Tijdlijn over de affaire rond de COR. Tekst loopt door onder de graphic.

De ex-korpschef maakte dinsdag bekend na druk van de minister zijn werk als adviseur van de politie tijdelijk neer te leggen, in ieder geval zolang het onderzoek loopt. Hij behoudt zijn adviseursalaris van ruim 180.000 euro per jaar. Ook de leden van de COR behouden hun toelagen terwijl ze een demissionaire status hebben, zo bevestigt een woordvoerder van de politie.