Nero en co

Beroemde Vlaamse striptekenaar Marc Sleen overleden

De Vlaamse striptekenaar Marc Sleen is zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als maker van De Avonturen van Nero en Co, die vanaf 1947 zo’n 55 jaar lang verschenen. Sleen werd in 1922 geboren als Marc Neels. In 1944 begon hij als cartoonist bij De Standaard. Drie jaar later creëerde hij zijn bekendste strip. De hoofdpersoon was toen nog detective Van Zwam, maar Nero, een inwoner van een gesticht die zich de gelijknamige Romeinse keizer waande, bleek veel populairder. Tot 2002 verscheen de strip dagelijks in De Standaard. In 1998 besloot toenmalig koning Albert Sleen in de adelstand te verheffen. Een jaar later werd hij tot ridder geslagen. Sleen wordt in eigen land als een van de grootste striptekenaars ooit gezien. In het buitenland werd hij nooit zo populair. Hij was een typische Vlaamse tekenaar. Daarom was zijn werk moeilijker in andere landen uit te geven dan bijvoorbeeld Kuifje van Hergé. De strips over Nero bevatten soms Vlaams dialect en vaak een vleugje Belgisch surrealisme. (NRC)