Minder omzet, wel weer winst voor ArcelorMittal

Het bedrijf heeft last van de dumping van goedkoop Chinees staal. Vanwege de hoge kolenprijs verwacht het bedrijf een minder vierde kwartaal.

Een gloeiende staalplaat in een fabriek van ArcelorMittal in Gent.
Een gloeiende staalplaat in een fabriek van ArcelorMittal in Gent. Foto Francois Lenoir / Reuters

Ondanks de grote concurrentie van goedkoop Chinees staal, heeft staalbedrijf ArcelorMittal in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 680 miljoen dollar (615 miljoen euro) geboekt. De omzet daalde wel met ruim 200 miljoen dollar tot 14,5 miljard dollar, zo blijkt uit presentatie van de kwartaalcijfers.

In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van ruim 700 miljoen dollar geleden. Daarvan kwam 500 miljoen door afschrijvingen op inventaris waarvan de productiekosten niet zouden opwegen tegen de opbrengsten, door een lage staalprijs.

Volgens topman Lakshmi Mittal heeft de toegenomen winstgevendheid onder meer te maken met verbeterde marktomstandigheden, zo zegt hij in een verklaring. Voor het vierde kwartaal verwacht hij echter mindere resultaten.

Dat komt naast lagere staalprijzen in de VS vooral doordat de prijs van cokes - steenkool die in een hoogoven gebruikt wordt om ijzererts te smelten - flink is toegenomen. China, de grootste producent, besloot in augustus het aantal dagen terug te dringen dat kolenmijnen open zijn, van 330 per jaar naar 276. Dat deed het om de winstgevendheid te vergroten en overproductie tegen te gaan.

Op de beurs reageerden beleggers negatief op de cijfers en de vooruitzichten. Vlak na opening had een aandeel van ArcelorMittal zo’n 5 procent van z’n waarde verloren.

Bescherming

Ook het feit dat er nog altijd veel meer staal geproduceerd wordt dan waar vraag naar is, is een zorg voor ArcelorMittal. Het bedrijf roept opnieuw op handelsbeperkingen in te voeren, om de staalindustrie buiten China te beschermen.

Half oktober riepen Europese staalproducten zoals ArcelorMittal, Tata Steel en ThyssenKrupp Steel Europe de Europese Commissie op in navolging van de Verenigde Staten strenge regels te maken die het dumpen van Chinees staal in Europa tegengaan. Volgens de bedrijven moet de sector beschermd worden en staan er 320.000 banen op het spel.

Eerder in oktober besloot de Europese Commissie al tot hogere importheffingen die zeker zes maanden van kracht moeten zijn, om dumping van staal tegen te gaan.