Milieu

Delhi kampt met ergste smog in 17 jaar

De Indiase hoofdstad New Delhi kampt al bijna een week onder de ergste smog in 17 jaar. De vervuiling zorgt voor keel- en oogpijn. Voor winkels die gezichtsmaskers verkopen staan lange rijen. Scholen blijven zeker tot woensdag gesloten. De concentratie fijnstof, die in de longen doordringt, is er dertig keer zo hoog als de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wie in de gelegenheid is verlaat de stad van 18 miljoen mensen. De hoogste bestuurder van de stad, sprak van „een gaskamer”. De hevige luchtverontreiniging is onder meer te wijten aan boeren in omringende provincies die massaal de stoppels van hun rijstveldjes branden, ook een reusachtige hoeveelheid afgestoken vuurwerk, ruim een week geleden, laat zijn sporen na, naast het sterk vervuilende dagelijkse verkeer. (Reuters, AP)