Man krijgt 12 jaar cel voor poging tot moord op dochters

Een 39-jarige man uit Best wilde zichzelf en zijn dochters ombrengen door zijn eigen huis in brand te steken. De dader is verminderd toerekeningsvatbaar.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Een man die in maart van dit jaar probeerde zijn dochters en zichzelf om te brengen door zijn huis in brand te steken, heeft van de rechter in Oost-Brabant twaalf jaar celstraf gekregen. Het OM had veertien jaar geëist, maar de rechter oordeelde dat de 39-jarige man uit Best verminderd toerekeningsvatbaar is.

Midden in de nacht had de man in zijn huis vuurhaarden neergezet. Toen de brand was uitgebroken probeerden de dochters van acht en vijftien jaar via een raam te vluchten, maar de vader hield dat tegen. De oudste dochter kon haar vader bewusteloos slaan en een rolluik kapotmaken. Door een raam op de eerste verdieping konden de dochters daarom toch het huis uit komen. Een buurman die te hulp schoot raakte daarbij gewond, evenals een agent die een andere buurman probeerde te evacueren.

De rechtbank oordeelt dat het om een zeer ernstig strafbaar feit gaat. Normaal gaat de rechter bij een soortgelijk vergrijp uit van vijftien jaar cel, zegt de rechtbank, maar uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De man liep posttraumatische stress op bij zijn uitzending als militair naar Bosnië, waarvan nu nog restsymptomen aanwezig zijn. Ook heeft hij een persoonlijkheidsstoornis.