Literatuur

Helga Ruebsamen (82) overleden

In haar woonplaats Den Haag is schrijfster Helga Ruebsamen op 82-jarige leeftijd overleden. Ze stierf in de nacht van maandag op dinsdag.

Ruebsamen werd in 1997 bij een groot publiek bekend met haar Indische roman Het lied en de waarheid, die deels is gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze ontving voor deze roman de F. Bordewijk Prijs. Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romeinprijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. Ruebsamen schreef jaren als columnist voor de Volkskrant.

Helga Ruebsamen werd in 1934 als dochter van een Nederlandse moeder en een Joodse, Duitse vader geboren in Nederlands-Indië. Toen de Tweede Wereldoorlog op punt van uitbreken stond, kwam ze met haar ouders naar Nederland. Al snel moest ze onderduiken toen de Jodenvervolging begon.

De wens om niet gezien te worden duikt regelmatig op in haar romans en verhalen, waarin vaak meisjes en vrouwen figureren die over het vermogen beschikken in verschillende werelden te leven. Ruebsamen, die haar schrijfloopbaan begon als journalist, schreef graag verhalen over excentriekelingen en mensen aan de rand van de samenleving. In 1964 debuteerde ze met de verhalenbundel De kameleon, gevolgd door de roman De heksenvriend en de verhalenbundel De ondergang van Makarov. In 1988 verscheen het succesvolle Op Scheveningen.

Directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm, van Atlas Contact, noemde haar dinsdag „een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur”. Volgens haar wist Ruebsamen „in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot.”

    • Daan van Lent