Kort Amerikaans

Kort Amerikaans Tot 8 november voelde NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen vandaag tot president? En wat zijn hun overwegingen?

1/14 ‘Deze campagne voelt als een koortsdroom’

Carol Katarsky (43) is freelance tekstschrijver en woont met haar man en zoontje van twee in het centrum van Philadelphia: „Ik ben geen groot fan van Hillary Clinton, maar ik zal in volle overtuiging op haar stemmen. Ze is verreweg de meest geschikte kandidaat.”

2/14 ‘Er is een sloopkogel nodig voor dit systeem’

Vince Minniti (37), een parkeerwachter met Italiaanse roots uit Philadelphia stemt op Donald Trump: „Ik kies vooral voor hem vanwege zijn anti-establisment-houding.”

3/14 ‘Het gaat mij vooral om familiewaarden’

Daphne Goggins (53) woont met haar drie meerderjarige zonen en een kleinzoon in een bijna volledig zwarte wijk in noord Philadelphia. Ze is medisch afgekeurd en stemt Trump: „zolang hij zich niet gaat inzetten voor abortus of homoseksuelen, vind ik wat hij in zijn privéleven doet allemaal prima.”

4/14 ‘President Trump is voor migrant erg onaangenaam’

Oswaldo Quintero (48) kwam op zijn 18e uit Colombia naar de VS. Hij was niet van plan lang te blijven, maar heeft inmiddels vier dochters, een eigen bedrijf en stemrecht. Hij wil op Hillary CLinton gaan stemmen: „Ik zie meer in Hillary Clinton, die altijd de publieke zaak heeft gediend, dan in Donald Trump, die altijd zichzelf en zijn eigen belangen heeft gediend.”

5/14 ‘Trump is islamofoob, dus stem ik op minst kwade’

Summar Elgogari (22)is een moslima in de VS met wortels in Egypte. Ze studeert om geschiedenislerares te worden en stemt op Clinton: „Ik ben niet laaiend enthousiast over haar, maar het is de minste van twee kwaden.”

6/14 ‘Politici hebben geen hoger doel meer’

Katherine Savage (37) kwam uit Tennessee naar Philadelphia om balletdanseres te worden. Inmiddels is ze daar een evangelische basisschool begonnen omdat ze het onderwijs in die stad voor haar drie kinderen ondermaats vond. „Ik weet het echt nog niet. Ik vind dat ik moet stemmen. Dat het hoort. Maar beide kandidaten staan me tegen.”

7/14 ‘Atheïst heeft sympathie voor ander, Clinton dus’

Victoria Camp (29) is half Japans en zwoer op haar katholieke meisjesschool het geloof af. Nu studeert ze maatschappelijk werk in Philadelphia. „Ik stem op Hillary Clinton, uiteraard. De overwinning op Donald Trump zou een uitgemaakte zaak moeten zijn.”

8/14 ‘Ik kies geen Trump of Clinton maar Johnson’

Mike Goodwin (41) werkte voor de luchtmacht. Nu wil hij geen oorlogen en stemt hij Gary Johnson van de Libertarische Partij. „Hij staat het dichtst bij wat ik wil: een kleine overheid met lage belasting en zo min mogelijk overheidsbemoeienis.”

9/14 ‘Republikeinen zijn mij te antihomo’

Mark Kleinwitch (69) kwam als kind van ouders die de Holocaust hadden overleefd naar de VS. Hij is gepensioneerd architect en homoclubvrijwilliger in Philadelphia. „Er is geen enkele twijfel dat ik deze keer op Hillary Clinton ga stemmen. Ze brengt niet de hoop teweeg die Obama uitsprak, maar ze is ervaren.”

10/14 ‘Ik ben het altijd met Trump eens’

Michael Roccia, oud-vrachtwagenchauffeur, is afgekickt van heroïne en werkt nu als taxichauffeur in Philadelphia. Hij gaat op Trump stemmen: „Deze verkiezing is onze laatste kans het land te redden. Eindelijk iemand die opkomt voor de gewone Amerikaan in plaats van andere belangen te dienen.”

11/14 ‘Trump is een grap’

Nina Berryman (32) uit Philadelphia is een van de weinige boeren die op Hillary Clinton stemt: „Trumps kandidatuur is één grote grap, maar een reëel gevaar. Hij heeft nul ervaring voor de baan. Hij is racistisch en oneerlijk. En zijn conservatieve politiek is slecht voor onze internationale verhoudingen en ons binnenlandse beleid.”

12/14 ‘De kandidaten zijn allebei nogal oud’

Keyvone Bruton (19) uit Virginia heeft een studiebeurs gekregen om aan Temple University in Philadelphia om American football te spelen. Hij heeft zich niet laten registreren als kiezer: „Ik ben echt maar met twee dingen bezig: football en school. Ik heb geen tijd om televisie te kijken en ik houd me niet bezig met politiek.”

13/14 ‘Haar man was goed, zij zal zijn lijn doorzetten’

Loretta Trasatti (77) woont in een seniorencomplex buiten Philadelphia. De weduwe wordt net als andere bewoners met een bus opgehaald om op Clinton te gaan stemmen: „Het krijgt niet zo veel aandacht, maar ik vind het heel bijzonder dat ik nog mag meemaken dat we een vrouwelijke president krijgen.”

14/14 ‘Stap voor stap worden ons rechten afgenomen’

Carlos Garcia (52) kwam als jongen uit Puerto Rico naar Philadelphia en is er brandweerman. Hij heeft een dochter, een zoon en twee pistolen. „Dit is een enorm belangrijke verkiezing, want het gaat tussen een kandidaat van wie wij wapens mogen dragen en een kandidaat die ze wil afpakken. Ik stem daarom op Donald Trump.”

    • Emilie van Outeren