Kees van Dijkhuizen volgt Zalm op als topman ABN Amro

De 61-jarige Van Dijkhuizen is nu nog financieel topman bij de bank.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm volgend jaar op als topman van ABN Amro. De huidige financieel topman begint zodra zijn benoeming is goedgekeurd door de toezichthouders, zo meldt de bank dinsdag in een verklaring. Die goedkeuring wordt uiterlijk halverwege februari verwacht, aldus de bank.

De 61-jarige Van Dijkhuizen zit sinds 2013 in het bestuur van ABN Amro, waar hij verantwoordelijk is voor de financiën. Hij krijgt de voorkeur boven onder anderen Chris Vogelzang, die lange tijd intern gold als belangrijkste kandidaat. Vogelzang, in het bestuur verantwoordelijk voor de consumentenbank, zou echter niet de steun hebben van minister Dijsselbloem (Financiën).

Vorige maand werd al duidelijk dat de top van ABN Amro zich grote zorgen maakte of de opvolger van Zalm wel voldoende “bankier” zou zijn. Volgens betrokkenen vreesde het bestuur dat minister Dijsselbloem zou kiezen voor een bestuursvoorzitter met “een maatschappelijke antenne”. Als belangrijkste aandeelhouder kan Dijsselbloem elke kandidaat afwijzen.

Zalm eerder weg bij ABN

ABN Amro was sinds eind september op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter, toen bekend werd dat Gerrit Zalm vrij onverwacht eerder zou opstappen. Aanvankelijk zou Zalm tot maart 2018 bij de bank blijven, maar toen de beursgang eind vorig jaar goed was verlopen, vond hij het tijd voor een vervanger. Dat ABN niet meteen liet weten wie Zalm opvolgde is hoogst ongebruikelijk, schreven economieredacteuren Chris Hensen en Teri van der Heijden toen.

Lees hier het profiel dat NRC in 2012 over Van Dijkhuizen schreef.

Voordat Van Dijkhuizen bij ABN Amro begon werkte hij onder meer op het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken. In 1997 keerde hij terug bij Financiën als directeur-generaal rijksbegroting en werd later benoemd tot schatkistbewaarder. Vijf jaar later polste premier Jan Peter Balkenende Van Dijkhuizen voor de functie van minister van Financiën, maar dat aanbod sloeg hij af.

    • Joost Pijpker