Inval bij Samsung in schandaal rond president

De Zuid-Koreaanse justitie heeft dinsdag in alle vroegte een inval gedaan bij het kantoor van elektronicagigant Samsung in Seoul. Dat gebeurde in verband met het schandaal rondom president Park Geun-hye.

Samsung wordt ervan verdacht illegaal financiële steun te hebben verleend aan Choi Soon-sil, de dochter van een sekteleider die al decennia lang nauw bevriend is met president Park. Choi zou met een van haar stichtingen 2,8 miljoen euro hebben ontvangen van Samsung.

Park is in problemen geraakt omdat uitlekte dat Choi, die verder geen enkele formele rol vervult, haar speeches redigeerde. Ook gebruikte ze nar wordt aangenomen haar invloed bij de president om bedrijven er toe te bewegen donaties te doen aan twee stichtingen die zij zelf beheerde. Zo zou ze in totaal een bedrag van 70 miljoen dollar hebben binnengehaald. Bovendien zou Choi zich hebben bemoeid met het economisch beleid, met de koers jegens Noord-Korea en met allerlei benoemingen.

Choi is inmiddels gearresteerd. Demonstranten eisen Parks aftreden, maar aan die eis wil de president geen gehoor geven. Wel heeft ze haar excuses aangeboden voor haar rol in het schandaal. Haar premier en andere functionarissen heeft ze ontslagen.

Park heeft dinsdag aangegeven haar kandidaat voor het premierschap terug te willen trekken, omdat die geen steun geniet bij de oppositie. In plaats daarvan mag de oppositie nu zelf een kandidaat voorstellen. (Reuters, BBC) ,