Inval bij Samsung in affaire rond president Zuid-Korea

Samsung zou illegale financiële steun hebben gegeven aan Choi Soon-sil, die ervan beschuldigd wordt de president te hebben beïnvloed.

President Park loopt langs oppositiepolitici die borden ophouden die oproepen tot haar aftreden.
President Park loopt langs oppositiepolitici die borden ophouden die oproepen tot haar aftreden. Foto Bae Jae-man / Reuters

De Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn vroeg op dinsdag binnengevallen op het kantoor van elektronicafabrikant Samsung. Dat gebeurde in verband met het schandaal rondom de Koreaanse president Park Geun-hye, zo meldt persbureau Reuters.

Samsung is onderwerp van onderzoek omdat het bedrijf mogelijk illegaal financiële steun heeft verleend aan Choi Soon-sil, de dochter van een sekteleider die nauwe banden onderhoudt met de Zuid-Koreaanse president. Choi zou met een van haar bedrijven 2,8 miljoen euro hebben ontvangen van Samsung.

De Koreaanse president Park is in de problemen gekomen omdat Choi haar speeches redigeerde en zo mogelijk invloed uitoefende op haar beleid. Demonstranten eisen haar aftreden, maar aan die eis wil Park geen gehoor geven. Wel heeft ze haar excuses aangeboden voor haar rol in het schandaal.

Lees ook: Zuid-Koreanen willen af van ‘leugenachtige’ president Park

Premier

President Park heeft op dinsdag ook aangegeven haar nominatie voor de positie van premier terug te willen trekken. Vorige week benoemde ze Kim Byong-boon als nieuwe premier, en stuurde ze een aantal topambtenaren weg, om te proberen het vertrouwen van de Koreanen in de regering te herstellen. Maar daar was de oppositie niet van gediend. De benoeming werd gezien als poging de aandacht af te leiden van het schandaal.

Nu heeft Park aangegeven op voorspraak van het parlement een premier te willen benoemen. Ook wil ze die premier feitelijke zeggenschap over het kabinet geven. Dat zou betekenen dat Park bereid is een deel van haar macht op te geven. In Zuid-Korea heeft de president meer politieke macht dan de premier. Ook over deze nieuwe stap hebben oppositiepartijen hun twijfels, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park zou nog steeds defensie en buitenlandse zaken in haar portefeuille houden.