‘Ik kan nu mijn schulden afbetalen’

Verdienen & uitgeven

Sabina Oosterlee (30) werkt sinds kort als administratief medewerker bij oliemaatschappij ExxonMobil. Ze heeft, ook financieel, een moeilijke tijd achter de rug. Samen met hond Fabrice woont ze nu nog bij een kennis.

In

‘Nadat ik twee maanden werkloos was, heb ik gelukkig net een nieuw contract gekregen. Mijn relatie kwam vorig jaar ten einde, na dertien jaar. Daarom duurt het even voordat ik mijn leven zonder mijn vriend weer op de rails heb. Zonder baan, of met de tijdelijke projecten die ik heb gedaan, wordt dat proces er niet gemakkelijker op. Ik woon bijvoorbeeld al een tijd bij een kennis omdat ik vanwege renovatiewerkzaamheden weg moest uit mijn tijdelijke woning in Numansdorp. En zonder inkomen is het lastig om een nieuwe woning te vinden.

„Ik ben als kind geadopteerd uit India en heb een moeilijke jeugd gehad. Hierdoor heb ik geen diploma’s gehaald en ben ik van het ene baantje naar het andere gegaan. Dat heeft me veel werkervaring opgeleverd. En omdat ik erg leergierig ben, heb ik toch een carrière kunnen opbouwen. Daar ben ik best trots op. Maar dat ik geen papiertje heb, maakt het wel lastiger om te solliciteren. Ik word daardoor vaak afgewezen en salarisonderhandelingen zijn moeilijker.

„Gelukkig hoefde ik voor mijn huidige baan niet over mijn salaris te onderhandelen. Het bod van ExxonMobil kwam wel ongeveer overeen met wat ik in gedachten had. Ook is het fijn dat mijn contract tot eind 2018 loopt; zo kan ik eindelijk weer een beetje een financiële buffer opbouwen.”

Uit

‘Ik kan nu beter met mijn geld omgaan dan een tijd terug. Toen mijn relatie uit ging, gaf ik relatief veel geld uit om de pijn weg te kopen. Vaak kwam ik daarna thuis en was ik helemaal niet gelukkig met wat ik had gekocht. Ook heb ik het afgelopen jaar schulden gemaakt doordat ik steeds tijdelijk werk had. Zo heb ik een betalingsregeling getroffen voor de laatste maand huur van mijn woning in Numansdorp en heb ik een tijd lang mijn zorgverzekering niet kunnen betalen. Ik ben verschillende instanties in totaal nog zo’n 5.000 euro verschuldigd. Dat is niet weinig, maar dit is geen onmogelijk bedrag om in te lopen. En met mijn nieuwe baan zal dat alleen maar makkelijker worden.

„Waar ik me op heb verkeken, zijn de kosten voor mijn hond Fabrice. Ik nam hem toen ik samenwoonde en er financieel veel meer mogelijk was. In mijn huidige situatie had ik hem liever niet gehad. Maar ik neem mijn verantwoordelijkheid, ik heb nu eenmaal voor hem gekozen.

„Gelukkig ben ik de afgelopen tijd even niks kwijt geweest aan woonlasten omdat ik bij mijn kennis woon. Van mijn uitkering van ongeveer 500 euro per maand, die ik de afgelopen anderhalf maand had, kun je niet zoveel doen. Nu ga ik op zoek naar een eigen woning en kan ik mijn schulden afbetalen. En hopelijk in de toekomst een keer teruggaan naar India, om te kijken waar ik precies vandaan kom.”

    • Liza Titawano