‘Ik heb permanent een vakantiegevoel’

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Marjolein de Rooij (44) stopte als wethouder in Bloemendaal en begon een reisbureau in Tanzania.

Hoogtepunt: „Dat ik in een permanente vakantiestemming verkeer.”

Dieptepunt: „Ik mis vergaderen en ideeën uitwisselen.”

‘Best even schrikken’

„Als student fantaseerde ik al over wonen in Afrika. Ik was er nog nooit geweest en de eerste keer – een paar jaar later – was best even schrikken. Op het vliegveld van Nairobi stonden allemaal mannen met geweren. Het was pikkedonker, hartstikke warm en ik dacht: waar ben ik beland?”

Emigratievoorstel per mail

„Toch bleef ik er terugkomen als vrijwilliger bij een lokale stichting. Als ik hier ben, komt er een rust over me heen die ik voorheen niet kende. Ik ben van nature een gehaast mens, maar daar schiet je hier niets mee op. Op een avond in Tanzania stuurde ik een lange mail naar mijn man in Nederland met het voorstel met ons gezin te emigreren.”

Een lodge en een reisbureau

„Ik was op dat moment wethouder in Bloemendaal en er waren daar problemen. Zou mijn vertrek te veel op een vlucht lijken? Ik wilde niet zomaar opgeven, maar de wens om naar Afrika te gaan was groter. We huurden een huis met uitzicht op de Kilimanjaro en begonnen een lodge en een reisbureau.”

081116CAR_illuonder

‘Deze switch is definitief’

„Het is hard werken, maar dat voelt anders als je in het zonnetje naar de stad rijdt om je wijnvoorraad aan te vullen dan wanneer je de hele dag in een donker kantoor zit. Door het weer, de omgeving en onze enthousiaste gasten heb ik een permanent vakantiegevoel. Als ondernemer ervaar ik vrijheid die ik in loondienst nooit had. Na twee jaar realiseerde ik me: deze carrièreswitch is definitief.”

Gemis

„Mis ik dan niets? Ja, hier heb ik niemand om mee te vergaderen, behalve mijn echtgenoot. Terwijl ik ervan houd om samen ideeën uit te wisselen, mijn mening te geven en oplossingen te verzinnen. Daarbij mis ik ook de wat grotere vraagstukken. ‘Hoe zorgen we dat we nog wat gasten in de kerstvakantie krijgen?’ is natuurlijk een andere vraag dan ‘Hoe lossen we het aidsprobleem in Zuid-Afrika op?’”