Ierland woensdag in beroep tegen Apple-aanslag

De Ierse minister van Financiën kondigde in Brussel aan dat de procedure bij het Europese Hof in Luxemburg in gang wordt gezet.

Het logo op een Apple.
Het logo op een Apple. Foto Lex van Lieshout / ANP

Ierland gaat woensdag definitief in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie om het land te dwingen 13 miljard euro aan belastingen en rente terug te vorderen van het Amerikaanse technologieconcern Apple. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan kondigde aan dat de procedure bij het Europese Hof in Luxemburg in gang wordt gezet, meldt persbureau Bloomberg.

Noonan zei dinsdag in het Europese parlement in Brussel:

“[Mijn] regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie. Het besluit [van die Commissie] laat de regering geen andere keus dan in beroep te gaan bij het Europese Hof, en dat beroep zal morgen worden ingediend.”

3.000 euro per Ier

In september hadden diverse Ierse ministers, onder wie Noonan, al gezegd het besluit van de Europese Commissie te willen aanvechten. Ze denken dat het slecht is voor het vestigingsklimaat in Ierland als zij geen bezwaar aantekenen tegen het Europese commentaar op de onderlinge belastingafspraken tussen Ierland en Apple.

Andere leden van het kabinet vonden destijds echter nog dat Ierland zich met een beroep te veel zou opstellen als voorvechter van de belangen van Apple. Bovendien zou de 13 miljard euro goed voor zo’n 3.000 euro per Ier aan extra inkomsten. Het duurde dus even voordat er overeenstemming was.

0,005 procent belasting

Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland, terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. In 2014 zou het bedrijf slechts 0,005 procent belasting hebben afgerekend.

De Amerikaanse technologiegigant heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Die vestiging stelt het bedrijf in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land.

De recordaanslag van 13 miljard is volgens Eurocommissaris Vestager simpelweg het bedrag dat het Amerikaanse bedrijf eigenlijk af had moeten dragen. Apple zelf ontkent overdreven gematst te zijn.