Hypotheekrente stijgt iets, ‘maar geen trendbreuk’

Hypotheken

Hypotheekverstrekkers verhogen de rente voor lange hypotheken met 0,1 procent. Maar het einde van de lage rente is nog niet in zicht.

Foto ANP

Voor het eerst sinds jaren verhogen een aantal hypotheekverstrekkers de hypotheekrente. Het gaat om een bescheiden verhoging van 0,1 procentpunt, voor langlopende hypotheken.

Bij marktleider Rabobank gaan hypotheken met een looptijd vanaf acht jaar van 2,4 naar 2,5 procent. Bij Rabobank-dochter Obvion gaat het om hypotheken met een looptijd vanaf vijf jaar. Andere verstrekkers die hun hypotheken iets duurder maken zijn Centraal Beheer en Hypotrust.

De rente die huizenbezitters betalen voor hypotheken met een meerjarige, vaste rente daalde de laatste acht jaar van gemiddeld 5 procent naar tussen 2 en 3 procent nu. Die constante lijn naar beneden wordt nu doorbroken, ook al is de verhoging zeer bescheiden.

Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek binnenkort af? Lees in dit artikel waarop je moet letten: En nu niet klakkeloos dat aanbod accepteren

Deskundigen betwijfelen of er sprake is van een trendbreuk, waarbij de rente vanaf nu verder zal stijgen. De verhoging die de hypotheekverstrekkers nu doorvoeren heeft te maken met een hogere rente op de kapitaalmarkt, die echter van tijdelijke aard kan zijn.

Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is er zeker geen sprake van een trendbreuk. „Dit is een heel kleine stijging. Het kan pas een trendbreuk blijken te zijn als de FED en de ECB hun rentetarieven gaan verhogen.”

De hypotheekrente wordt kunstmatig laag gehouden door de centrale banken van de Verenigde Staten en Europa om de economie te stimuleren. Banken verwachten in december een renteverhoging in de VS. Dalende werkloosheid en een licht oplopende inflatie maken het voor de FED mogelijk om dat te doen. Een verdere renteverlaging door de ECB wordt niet verwacht.

Voor de ontwikkeling op de huizenmarkt heeft de lichte renteverhoging geen gevolgen, denkt De la Porte. „Het consumentenvertrouwen zal hierdoor niet opeens veranderen. Mensen kijken meer naar algemene economische ontwikkelingen.”