Hongarije

Parlement stemt tegen plan Orbán

Het Hongaarse parlement stemde dinsdag tegen het voorstel van premier Viktor Orbán om via een grondwetswijziging de vestiging van vluchtelingen te verhinderen. Hij had het wetsvoorstel ingediend als reactie op de uitslag van het referendum in oktober. Zo verzette hij zich tegen EU-afspraken vluchtelingen te herverdelen over lidstaten. Hoewel 98 procent tegen het vluchtelingenquota stemde was de opkomst te laag om rechtsgeldig te zijn. Orbán zette door in de hoop dat de extreem-rechtse partij Jobbik genoeg stemmen zou leveren voor een tweederde meerderheid om de grondwetswijzing te realiseren. Jobbik-leider Gábor Vona stelde als voorwaarde dat de regering een controversiële regeling zou laten vallen waardoor rijke buitenlanders een verblijfsvergunning in de Schengenzone kunnen afkopen in staatsobligaties. (NRC)