Hongaars parlement blokkeert anti-immigratiewet

De Hongaarse premier Viktor Órban behaalde niet de benodigde tweederde meerderheid voor een grondwetswijziging.

De Hongaarse premier Órban verlaat het parlement nadat zijn grondwetswijziging werd verworpen. AFP PHOTO / Attila Kisbenedek

Het Hongaarse parlement heeft op dinsdag een grondwetswijziging die de verplichte opname van immigranten onmogelijk zou maken verworpen. Dat meldt persbureau Reuters. Er waren minimaal 133 stemmen nodig, maar het voorstel kreeg uiteindelijk 131 stemmen uit het 199 zetels tellende parlement. Leden van de oppositiepartijen weigerden aanwezig te zijn voor de stemming.

Het plan was opgesteld door de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán probeerde eerder dit jaar met een referendum een stop op het immigratiequotum af te dwingen, maar de opkomst bleek onvoldoende. Daarom werd deze ongeldig verklaard. Uiteindelijk nam 40 procent van de Hongaarse bevolking deel, waarvan 98,3 procent tegen het immigratiequotum stemden.

Vervolgens probeerde hij met een wetsvoorstel toch een einde te brengen aan het EU-immigratiequotum. Het sneuvelen van het voorstel is een gevoelige klap voor de Hongaarse premier, die zich al langer verzet tegen het Europese besluit om 160.000 vluchtelingen over de verschillende EU-landen te verdelen.

    • Len Maessen