Toren Sint-Laurentiuskerk in Weesp deels ingestort na brand

Het bovenste deel van de kerk uit 1876 is volgens ooggetuigen ingestort. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen.

Foto Twitter / Thomas Pleeging

In de toren van de Sint-Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp is dinsdagavond brand uitgebroken, waarna het bovenste deel van de toren is ingestort. Dat meldden ooggetuigen op Twitter. Ongeveer acht meter van de 25 meter hoge toren is ingestort, zo meldde een woordvoerder van de brandweer tegen persbureau ANP. De rest van de kerk lijkt gespaard gebleven. De brand was rond 21.00 uur onder controle.

Het vuur was in eerste instantie lastig te bestrijden omdat de brand in de top van de kerktoren begon. De toren is zo’n 25 meter hoog. De omgeving is na het onstaan van de brand uit voorzorg ontruimd. Het gevallen stuk toren is in dat ontruimde gebied gevallen, waardoor er geen gewonden vielen.

De Sint Laurentiuskerk is een neogotische kerk uit 1876 die leegstaat en dreigt te verzakken. De katholieke parochie heeft het gemeentelijk monument in 2014 verruild voor een kleiner gebouw. De kerk begon de gemoederen in Weesp vorig najaar erg bezig te houden toen bekend werd dat projectontwikkelaar Cees van Vliet de kerk grotendeels wilde slopen en de kerktuin wilde bebouwen. Zijn plan ging in tegen het bestemmingsplan dat nog geen drie jaar geleden is vastgesteld, maar toch kreeg hij de steun van het college en de gemeenteraad. Uiteindelijk werd een compromis gevonden waarbij Van Vliet de opdracht kreeg de kerk te restaureren.

Lees ook: God weg, kerk weg, Weesp weg
Twitter avatar BarendTreep Barend Treep De brand in de kerkspits aan de Herengracht in #Weesp neemt in hevigheid toe. Buurt wordt compleet ontruimd. #brand https://t.co/UchI5in49r