Gouverneur Saakasjvili kwaad weg uit Odessa

Oekraïne

Micheil Saakasjvili, ex-president van Georgië, heeft maandag zijn ontslag ingediend als gouverneur van Odessa. Op een persconferentie beschuldigde hij president Porosjenko ervan zijn werk te dwarsbomen en de van corruptie verdachte burgemeester van Odessa te steunen.

Saakasjvili haalde hard uit naar zijn oud-bondgenoot: „Wat maakt het voor Oekraïners uit wie hen als vuil behandelt of wie hen besteelt: Porosjenko of [ex-president] Janoekovitsj?” Porosjenko’s woordvoerder zei dat de president het ontslag zal accepteren.

Saakasjvili trad in mei 2015 aan als gouverneur van Odessa. Hij maakte naam als hervormer en corruptiejager. „Odessa zal zich pas ontwikkelen als Kiev bevrijd is van corrupte functionarissen die banditisme en chaos steunen.”

Saakasjvili kondigde aan dat zijn werk een nieuwe fase in gaat, maar trad niet in detail over zijn verdere plannen. Deze zomer was hij betrokken bij de oprichting van een nieuwe politieke partij. In 2014 ontvluchtte hij Georgië, waar hij wordt gezocht wegens machtsmisbruik.

Volgens premier Groysman is minstens een maand nodig om een vervangende gouverneur te vinden. Hij zei tot die tijd het bestuur van de regio op zich te nemen.

    • Eva Cukier