Geen aanbesteding voor verbouwing van Binnenhof

Het renovatieproject is dinsdag officieel geheim verklaard. Dat kan bijvoorbeeld als de veiligheid van de staat in het geding is.

Foto Bart Maat / ANP

Er komt geen openbare aanbesteding voor de verbouwing van het Binnenhof. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat zelf de bouwbedrijven, architecten en installateurs selecteren die de renovatie mogen uitvoeren, zonder dat daar verder ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Met de verbouwing is een bedrag van zo’n 445 miljoen euro gemoeid.

Verantwoordelijk minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) heeft het renovatieproject officieel geheim verklaard, zo maakte zijn ministerie dinsdag bekend. Openbare aanbesteding zou betekenen dat gegevens over beveiliging of installaties publiek zouden worden en dat zou het Binnenhof kwetsbaar maken voor, bijvoorbeeld, terreurgroepen.

Bedrijven die geselecteerd worden, moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en hun personeel laten screenen. Europese regelgeving stelt openbare aanbesteding weliswaar verplicht, maar in uitzonderlijke gevallen, als bijvoorbeeld de veiligheid van de staat in het geding is, kan daarvan worden afgeweken.

Binnenhof 5,5 jaar dicht

Voor de nationale veiligheid is het van belang dat de veiligheid en het ongestoord functioneren van de volksvertegenwoordigers, de leden van de Raad van State en de bewindspersonen is gewaarborgd, zo staat in het veiligheidsbesluit over het Binnenhof. „Een inbreuk hierop zou de staatsveiligheid, de democratische rechtsorde en andere belangen van de staat ernstig kunnen schaden.”

Het Binnenhof gaat in 2020 5,5 jaar dicht om die renovatie mogelijk te maken. Onderzocht wordt nog of het mogelijk is om de Eerste Kamer eerder te laten terugkomen. Die variant zou de renovatie duurder maken dan waar nu van wordt uitgegaan.