Filippijnen

Oud-dicator Marcos mag alsnog op erebegraafplaats rusten

Foto Reuters

Als een verschoppeling moest hij in 1986 de Filippijnen halsoverkop verlaten om drie jaar later op Hawaï te overlijden. Als een held zal de vroegere Filippijnse sterke man Ferdinand Marcos nu alsnog worden begraven op een erebegraafplaats in Manila.

Een initiatief van de regering van afgelopen juni aangetreden president Rodrigo Duterte hiertoe werd dinsdag bekrachtigd door het Hooggerechtshof, zij het niet van harte. „Hoewel hij niet helemaal goed was, was hij ook niet puur slecht”, luidde het zuinige oordeel van de rechters.

Mensen die destijds vaak met gevaar voor eigen leven actie hadden gevoerd tegen het zeer repressieve regime van Marcos reageerden fel op het besluit van het Hooggerechtshof. „We zijn teleurgesteld. Ons hart is gebroken. We zijn woedend”, stelden veertig groepen in een verklaring. „Hij was een plunderaar die mensen liet martelen, en een dief”, aldus Risa Hontiveros, destijds activist en tegenwoordig senator.

Vanaf 1965 regeerde Marcos, zoon van een politicus uit het noorden van het land, de Filippijnen twintig jaar met harde hand. In 1972 kondigde hij de noodtoestand af. Trouw aan zijn zijde stond steeds de voormalige schoonheidskoningin Imelda – onder andere bekend om haar uitgebreide collectie van (zo’n 1.700 paar) schoenen. Het echtpaar werd ervan beschuldigd zichzelf te hebben verrijkt met zo’n tien miljard dollar.

In februari 1986 kwam een eind aan de dictatuur van Marcos door een ‘volksrevolutie’ die uitbrak na gemanipuleerde verkiezingen. Betogingen in de straten van Manila brachten uiteindelijk een tot twee miljoen mensen op de been. Op Amerikaans advies ontvuchtten Marcos en zijn gezin het Malacañangpaleis en zochten een veilig heenkomen op een Amerikaanse basis.

Het besluit van het hof werd dinsdag zeer toegejuicht door Marcos-aanhangers, die er ook nog altijd zijn in de Filippijnen. In 1993 werd zijn overschot al naar de Filippijnen overgebracht. In zijn geboortestreek in het noorden van de Filippijnen ligt zijn lichaam sindsdien opgebaard in een glazen kist, naast het lokale Marcos-museum.