EU legt nieuwe sancties op aan ambtenaren op de Krim

Twee weken geleden lukte het niet nieuwe sancties tegen Rusland af te spreken. Nu zijn er gerichte sancties opgelegd aan ambtenaren op de Krim.

Russische gevechtshelikopters boven de havenstad Sebastopol op de Krim. Foto Pavel Rebrov/Reuters

De EU-ministers van Financiën zijn blijkbaar eensgezinder over de Krim dan over Rusland. Lukte het twee weken geleden niet om unaniem tot overeenkomst over sancties tegen Rusland te komen, dinsdag werden de ministers het eens gerichte sancties op te leggen aan ambtenaren op de Krim.

Het nieuws werd volgens Reuters naar buiten gebracht door de Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimir. Slowakije is momenteel tijdelijk voorzitter van de EU. Om hoeveel en om welke personen het gaat is niet bekend. Ook is niet duidelijk wat voor sancties zijn opgelegd en wanneer ze ingaan.

Lees ook het opiniestuk van voormalig ambassadeur Edy Korthals Altes: Het is beter om de Russen niet zo uit te dagen

De EU erkent de Russisch inlijving van het Oekraïense schiereiland niet. Daarom heeft het al eerder sancties opgelegd aan mensen die een kwalijke rol hebben gespeeld bij de annexatie van de Krim. Op dit moment staan er al 151 mensen en 37 instanties op de Krim op een zwarte lijst, waardoor hun visa’s zijn ingetrokken en hun financiële bezittingen zijn bevroren.

Er lopen nog sancties tegen Rusland tot eind januari 2017 vanwege de annexatie van de Krim. Twee weken geleden kwamen de EU-lidstaten ook bij elkaar om te overleggen over het opleggen van nieuwe economische sancties tegen Rusland vanwege de rol van de Russen in Syrië. Terwijl toestemming van alle 28 lidstaten nodig is voor een akkoord, waren landen als Italië, Bulgarije en Griekenland tegen. De EU-landen willen hun handelsrelatie met de Russen niet op het spel zetten.

    • Sam de Voogt