En nu de adem inhouden

Amerika

Clinton en Trump trekken een eindsprint naar het Witte Huis.

Democratische presidentskandidaat Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

De stembussen in de VS zijn open, om half twee vannacht worden de eerste exitpolls verwacht. Een record aantal Amerikanen, meer dan 46 miljoen, heeft al gestemd. In de belangrijke swing states Florida en Nevada is de opkomst van latino’s onverwacht hoog. Het kan zijn dat deze kiezers Hillary Clinton, die in alle landelijke peilingen aan kop gaat, aan de overwinning zullen helpen.

Volgens RealClearPolitics is Clinton vrijwel zeker van 203 kiesmannen, Trump van 163. De strijd gaat dus om 171 kiesmannen uit 15 swing states. Vroege winst in Virginia (13) en Florida (29) zou Clinton de overwinning bezorgen. Maar volgens de laatste peilingen ligt Trump in Florida iets voor.

    • ---