‘COR-leden bleven zitten,ze wilden de straat niet op’

Politie

De politie heeft geen Centrale Ondernemingsraad meer sinds maandag. COR-lid Ben Kenters vertrok al eerder. Hij kon het brassen niet aanzien.

Exterieur van de Politie Academie. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie was hier maandag bijeen voor crisisberaad. Vincent Jannink / ANP

Inspecteur van politie Ben Kenters (54) was er vorig jaar december ook bij: het veelbesproken etentje van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie in het Amstelhotel in Amsterdam. Hij dacht aanvankelijk dat het een grap was. „Ik zei nog tegen mijn vrouw: dit is vast alleen het verzamelpunt. We gaan natuurlijk ergens anders eten.”

Dat bleek een vergissing. Een aantal vooraanstaande leden van het medezeggenschapsorgaan van de 65.000 man sterke politieorganisatie liet zich op initiatief van hun voorzitter Frank Giltay flink fêteren. De volgende ochtend was er voor de veertien gasten – inclusief partners – nog een champagneontbijt, maar toen was Kenters al met het schaamrood op de kaken terug op weg naar Groningen. „Ik had natuurlijk nooit in dat hotel moeten logeren. Zoiets kan niet op kosten van de politie.”

Lees meer over het opstappen van de Centrale Ondernemingsraad: Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de besluitvorming bij de politie

De volgende dag heeft Kenters laten weten dat hij zelf de kosten van de uitspatting in Amsterdam wilde betalen. Dat wilde Giltay niet. Uiteindelijk heeft de voorzitter, op last van plaatsvervangend korpschef Ruud Bik, besloten zelf de uitgaven van het Amsteluitje te betalen. Giltay zou 12.000 euro hebben geleend bij het boekingskantoor dat het diner met overnachting had geregeld.

„Een sneue zaak.” Zo noemt Kenters de affaire die maandagavond na langdurig crisisberaad resulteerde in het vertrek van alle 35 leden van de COR. Kenters, namens de eenheid Noord-Nederland vanaf de oprichting lid van de COR, stapte in juni al beschaamd op. Dat deed hij nadat de eerste berichten naar buiten waren gekomen over de snoepreisjes, de uitgaven voor maatpakken en imagocoaching en de kosten van alle feestjes die Giltay organiseerde.

Dat iedereen in de COR bleef zitten, noemt Kenters „een onbegrijpelijke zaak”. „De zeven leden van het dagelijks bestuur dachten steeds: de uitgaven zijn allemaal acties van Frank Giltay. Dat gaat mij niet aan. En de gewone leden van de COR waren nauwelijks op de hoogte.”

Kenters nam zelf gesmeerde boterhammen mee naar die bijeenkomsten. „Ze vonden me steeds meer een hele nare man.”

Ook bestond angst door collega’s voor fatsoensrakker te worden versleten. Kenters had zich al eerder gestoord aan de bijna wekelijkse vergaderingen met buffet in restaurant Boathouse van Almere, de woonplaats van Giltay. Kenters nam zelf gesmeerde boterhammen mee naar die bijeenkomsten. „Ze vonden me steeds meer een hele nare man.”

Hij vindt het ook vreemd dat geen enkel COR-lid heeft besloten geld terug te betalen toen in de zomer bekend werd dat zeker dertien leden abusievelijk een dubbele vergoeding voor hun vergaderwerk ontvingen. Ze kregen geld van de OR uit de regio die ze vertegenwoordigden en geld van de COR. „Ook die kans op herstel van het vertrouwen door terugbetaling heeft de COR laten lopen.”

‘In een kramp’

Volgens Kenters zijn de leden van de COR de afgelopen maanden „in een kramp geschoten”; ze stonden niet meer open voor alle kritiek. Daarbij speelt volgens hem een belangrijke rol dat een zetel in de medezeggenschap voor veel politiemensen aantrekkelijk is. „Kijk naar de leeftijdsopbouw van de COR. Bijna alle leden zijn vijftigplussers. Het is voor deze mensen een schrikbeeld dat ze straks bijvoorbeeld weer gewoon als buurtagent de straat op moeten.”

Aanstaande donderdag komen de leiders van de ondernemingsraden van de tien lokale eenheden van de politie bijeen om te kijken hoe het verder moet. Niemand die het weet. Zonder medezeggenschap is de reorganisatie van de politie lastig; voor veel besluiten is instemming van de raad nodig.

Anja Nijs, die optrad als waarnemend COR-voorzitter, maakte gisteravond een aangeslagen indruk. De raad wordt door veel agenten uitgekotst. „Het is erg dat er nu zo wordt getwijfeld aan onze geloofwaardigheid. We hebben ook keihard gewerkt en goede dingen gedaan, maar dat wil de buitenwereld niet meer horen.”

    • Marcel Haenen