Cabinepersoneel mag stakingsacties voortzetten

Het cabinepersoneel van KLM hoeft niet eerst met de luchtvaartmaatschappij te onderhandelen over een nieuwe cao.

Cabinepersoneel van KLM. Foto ANP

Het cabinepersoneel van KLM hoeft niet met de luchtvaartmaatschappij te onderhandelen over een nieuwe cao. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland in een kort geding bepaald. Daardoor zullen de aangekondigde acties van komende week, werkonderbrekingen van veertig minuten die volgens KLM voor veel overlast voor reizigers zullen zorgen, gewoon doorgaan.

KLM zegt de uitspraak te betreuren, ook omdat de rechter niet inging op de eis van de luchtvaartmaatschappij dat de vakbonden 24 uur van tevoren zouden laten weten wie van het personeel mee zal doen aan de aangekondigde werkonderbrekingen.

KLM had het kort geding aangespannen omdat de vakbonden weigeren bij de onderhandelingstafel aan te schuiven. De luchtvaartmaatschappij meent dat er in de cao een ‘overlegverplichting’ is vastgelegd, waardoor de bonden eerst zouden moeten overleggen met KLM voordat ze verdere stakingsacties uitvoeren. Volgens KLM weigeren de vakbonden al een jaar te onderhandelen over een nieuwe cao, terwijl ze wel actie voeren.

Één steward(ess) minder

De vakbonden hebben aangegeven pas met KLM te willen praten als de luchtvaartmaatschappij de bezetting op intercontinentale vluchten terugdraait naar het oude niveau. Bij wijze van bezuiniging vliegt er sinds eind oktober op 40 procent van de lange vluchten van KLM één steward(ess) minder mee. KLM hoopt mede dankzij deze maatregel een jaarlijkse productiviteitsstijging van 4 procent te behalen.

Lees ook een interview met bondsvoorzitter Annette Groeneveld: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

Het cabinepersoneel maakte dinsdag bekend vanaf woensdag nieuwe werkonderbrekingen van veertig minuten per vertrekkende vlucht van Schiphol in te zullen lassen. Dat is de maximale tijd die door de rechter was toegestaan. Eerdere acties betroffen werkonderbrekingen van twintig of dertig minuten voor elke vlucht. KLM verwacht dat de nieuwe acties voor veel overlast zullen zorgen, maar heeft nog niets laten weten over hoeveel vertraging de staking mogelijk kan veroorzaken.

    • Sam de Voogt