Brit? Dan woon je vast in het Gooi

Immigranten

Britten in Nederland verdienen relatief veel, maar waarmee?

Illustratie Tomas Schats

Duitsers harde werkers? Kan zijn, maar het zijn toch echt de Britse immigranten die in Nederland relatief vaak in de hoogste inkomensgroepen voorkomen. Ruim de helft van de 19.000 Britse werknemers in Nederland verdiende in 2013 meer dan 3.000 euro per maand, beduidend meer dan werknemers uit buurlanden Duitsland en België. Bijna 40 procent verdiende zelfs meer dan 4.000 euro per maand – genoeg voor een jaarlijks tripje naar Londen, of twee. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS, waarmee het statistiekbureau afgelopen week naar buiten kwam.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

In Nederland woonden op 1 januari 2016 ongeveer 46.000 Britten. Een flinke stijging: in de afgelopen twee decennia kwamen er ieder jaar meer geboren Britten naar Nederland, dan dat er vertrokken. Wonen doen ze veelal in de Randstad, met name in Den Haag en Amsterdam. Eerste generatie Britten zijn bovendien opvallend vaak terug te vinden in ‘rijke’ gemeenten rond het Gooi en Haarlem.

Hoe dat komt? Britse immigranten werken gemiddeld vaker dan immigranten uit andere landen in de financiële dienstverlening of communicatiesector. Sectoren waarin de lonen nu eenmaal relatief hoog liggen. Maar, ook binnen deze sectoren verdienen Britse werknemers méér dan hun collega’s.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Grote multinationals

„Dit laatste heeft te maken met het soort functies dat Britse immigranten vervullen”, stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. „Britse immigranten zitten relatief vaak in hogere functies, omdat daar de meeste expertise zit. En waar men op zoek is naar expertise, wordt sneller over de grens gekeken.” De reden dat Nederland kennelijk zo populair is onder de Britten heeft volgens van Mulligen een historische oorzaak: „De Nederlandse economie is van oudsher sterk op het Verenigd Koninkrijk gericht. Dat zie je bijvoorbeeld aan het aantal grote Brits-Nederlandse multinationals, zoals Unilever. Die leveren natuurlijk ook behoorlijk wat werknemers.”

Was er een trendbreuk te zien na het referendum over de Brexit? „Nog niet in onze cijfers”, zegt van Mulligen. Voorlopig blijft het wat hem betreft koffiedik kijken. „We zullen af moeten wachten wat bedrijven doen. Vestigen die zich buiten het Verenigd Koninkrijk, of blijven ze zitten? En ook interessant: verschuift het financiële centrum? Dat is allemaal van invloed.”