Belastingontwijking

‘BASF ontweek belasting, ook via Nederland’

Het Duitse chemiebedrijf BASF heeft in vijf jaar tijd 923 miljoen euro aan belasting ontweken. Daarbij heeft de multinational mede gebruik gemaakt van Nederlandse regels. Dat stelt een onderzoeksrapport in opdracht van de Groenen/EVA-fractie in het Europees Parlement. Zo maakt BASF gebruik van Nederlandse holdings om dividend uit het buitenland te ontvangen, waarover het geen belasting betaalt. In Nederland zou BASF effectief een belastingtarief van 0,035 procent opgelegd hebben gekregen. De opstellers van het rapport pleiten voor onder meer één Europese grondslag voor vennootschapsbelasting. BASF, het grootste chemiebedrijf op aarde, voert lobby tegen belastinghervormingen. Het bedrijf was niet beschikbaar voor commentaar. (NRC)

    • Carola Houtekamer