Profiel

ABN Amro kiest met Van Dijkhuizen voor compromiskandidaat

Nieuwe topman

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als de nieuwe CEO van ABN Amro. Net als Zalm komt hij van het ministerie van Financiën.

Foto ANP

De strijd over wie de nieuwe ABN Amro topman wordt, is beslecht en heeft een verrassende uitkomst. Verrassend simpel. De nummer twee van de bank, Kees van Dijkhuizen, schuift een plaats op en volgt Gerrit Zalm per februari volgend jaar op als topman van de bank. Dat maakte ABN Amro dinsdagavond bekend.

Grootaandeelhouder van de bank, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, noemt Van Dijkhuizen in een verklaring „een uitstekende bankier en prima bestuurder met een maatschappelijke antenne”.

Die maatschappelijke antenne was het toverwoord in het opvolgingscircus dat de afgelopen maanden speelde. In september werd het vertrek van Gerrit Zalm aangekondigd. Normaal heeft een beursgenoteerd bedrijf dan een opvolger klaarstaan, ABN Amro had dat niet. En dat leidde tot onrust en speculaties. Achter de schermen speelde een patstelling tussen de bank en haar grootste aandeelhouder: de staat.

Lees ook: De moeizame zoektocht naar een opvolger van Gerrit Zalm

Niet de eerste kandidaat

ABN Amro had eerder dit jaar namelijk Chris Vogelzang als interne kandidaat naar voren geschoven: een rasbankier, kind van ABN Amro, van dezelfde generatie en het kaliber als ING-topman Ralph Hamers: iemand die de bank goed het nieuwe digitale tijdperk in had kunnen loodsen.

Maar Vogelzang kon niet de goedkeuring wegdragen van Dijsselbloem. Die eiste een topman met politiek gevoel, geen rasbankier. Een opvolgingsoap waarbij allerlei namen in de media rond zongen volgde.

Van Dijkhuizen (Ermelo, 1955) kwam naar verluidt pas zeer onlangs in beeld toen alle betrokkenen doorhadden dat de opvolgingskwestie wel erg beschadigend aan het worden was.

Lees hier het profiel dat NRC in 2012 over Van Dijkhuizen schreef

.

Van Dijkhuizen is wat dat betreft een goede compromiskandidaat. Hij werkt al sinds 2013 als financiële topman bij ABN Amro én hij kent de Haagse mores. Van Dijkhuizen was namelijk van 2000 tot 2005 Thesaurier-Generaal (schatkistbewaarder) bij Financiën en was er daarvoor lange tijd top-ambtenaar. Hij is bovendien naamgever van de commissie die in 2012 een drastische hervorming van het belastingstelsel voorstelde, zijn naam gaat daarom nog regelmatig over de lippen gaat in de Tweede Kamer.

Daarnaast loopt Van Dijkhuizen ook al dermate lang mee in de bancaire wereld dat hij met recht ‘bankier’ genoemd mag worden: in 2005 stapte hij van het ministerie van Financiën over naar zakenbank NIBC om er financieel topman te worden.

NIBC ging flink het schip in met de Amerikaanse rommelhypotheken die de kredietcrisis inluidden en was in 2007 de eerste Nederlandse bank die daarover aan de bel trok. De ernst van de situatie was toen nog niet duidelijk en verschillende financiële instellingen pochten dat hun Amerikaanse hypotheken wél kredietwaardig waren. Van Dijkhuizen waarschuwde publiekelijk: „Onze portefeuille had voor driekwart het stempel AAA, ofwel de beste kredietwaardigheid. Nog geen jaar later was dat weg en moesten we 100 miljoen euro afboeken.”

Lange geschiedenis met Zalm

In 2013 haalde Zalm hem naar ABN Amro als financieel topman. Het was een reünie van een samenzijn dat in 1981 begon toen Van Dijkhuizen bij het ministerie van Financiën werd binnengehaald door Zalm, toenmalig hoofd van de afdeling begrotingsvoorbereiding. Dat ministerie ruilde hij vier jaar later – op verzoek van Zalm – in voor Economische Zaken, waar hij directeur algemene economische politiek werd. Om in 1997 – weer op verzoek van Zalm – terug te keren naar Financiën.

Bijzonder dus dat Van Dijkhuizen nu de plek van Zalm overneemt. Voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN Amro, Olga Zoutendijk (die enige tijd zelf werd genoemd als opvolger) prijst in een persbericht Van Dijkhuizens „leiderschapsstijl”. Vanaf uiterlijk februari 2017, als de toezichthouders zijn benoeming hebben goedgekeurd, mag Van Dijkhuizen laten zien of die stijl ook aan het hoofd van een bank werkt. Want baas van een bank was hij nog nooit. Het scheelde echer weinig: in 2011 had het kabinet hem op het oog om Nout Wellink op te volgen bij De Nederlandsche Bank.