Zes stukken om de verkiezingen beter te begrijpen

Honderden stukken schreef NRC over de verkiezingen. We kozen zes stukken uit die je helpen om alles wat er gebeurde beter te begrijpen.

Foto Jason Redmond / AFP

Honderden stukken schreef NRC de afgelopen maanden over de verkiezingscampagnes van Donald Trump en Hillary Clinton, die na vandaag eindigen. Het ging over e-mails, vrouwonvriendelijke uitspraken en het niet erkennen van de uitslag. Ben je het overzicht een beetje kwijt? We kozen zes stukken uit die je helpen om alles wat er gebeurde beter te begrijpen.

1. ‘Je moet Trump nooit onderschatten’

Toen Trump zich in juni vorig jaar kandidaat stelde, dacht niemand dat hij een kans maakte. Er werd gelachen, het leverde leuke krantenkoppen op, maar daar bleef het wel bij. Wie níet lachte, was Gwenda Blair. Want als biografe van Trump weet zij beter dan wie dan ook dat je Trump nooit moet onderschatten. “Iedereen die deze fout maakt, betaalt daar uiteindelijk een prijs voor”, zei ze in oktober vorig jaar tegen onze correspondent Guus Valk, toen niemand de kandidaat nog kansen toedichtte.

Lees het hele stuk hier.

2. Portret van een vriendschap in tijden van Trump

Angela en Sherri wonen naast elkaar, en zijn al vijftien jaar elkaars beste vriendinnen. Sherri bekeerde zich tot de islam, en ook Angela vond een hogere macht: Donald Trump. Portret van een verscheurde vriendschap, die model staat voor het Amerika van 2016.

Lees hier het verhaal dat Valk over beide vriendinnen maakte.

3. Een machocompetitie vol ongelikte beer-uitspraken

“Vergeet terrorisme, ongelijkheid, gezondheidszorg, immigratie, klimaatverandering, politiegeweld”, schreef buitenlandredacteur Maartje Somers in april, toen de voorverkiezingen net waren begonnen. Want deze verkiezingen zouden niet uitlopen op een strijd over wie de beste ideeën, maar op de vraag wie de primitiefste man is. En toen moest de Billy Bush-tape met Trumps vrouwonvriendelijke uitspraken nog komen.

Waarom ontaarden de Amerikaanse verkiezingen in een referendum over mannelijkheid?

4. De woede van Braddock is de woede van Amerika

In april dit jaar ging onze correspondent Guus Valk op reportage in Braddock, een industriestadje in het noordoosten van de VS. De woede en de politieke desillusie van economisch onderuitgegleden Amerikanen is er bijna tastbaar, schreef hij. Braddock is de Amerikaanse samenleving in het klein: de bevolking haat de overheid, en denkt tegelijk dat alleen de overheid haar problemen kan oplossen.

Lees het portret dat Valk over Braddock maakte hier.

5. De machtsgreep van de Alt Right

‘Alt right’ was tot een jaar geleden een extremistische groep van beperkte omvang, die zich kenmerkte door ironie, memes (vaste grappen), en vaak hard racisme. Maar met het aantreden van Steve Bannon als campagneleider voor Trump veranderde dat. Het kwam tot een ‘fusie’ tussen de zakenman en de Alt-Rightbeweging, schreef Guus Valk vorige maand.

Het hele verhaal over Alt Right vind je hier.

6. Een trukendoos om kiezers uit te sluiten

Donald Trump bleef het maar herhalen: de verkiezingen zijn rigged, gemanipuleerd. Hoewel steeds minder aanhangers die bewering geloofden, is het volgens buitenlandredacteur Maartje Somers wel degelijk waar. Alleen op een andere manier dan Trump beweerde. Ze schreef vorige week:

“Omdat in het Amerikaanse tweepartijenstelsel de voorkeuren van grote groepen kiezers vastliggen, hangt alles af van welke groep er opkomt en met hoeveel. Manipulatie draait dus om strategisch ontmoedigen en stimuleren: sommige groepen moeten thuisblijven, anderen moeten juist gaan stemmen.”

Hoe met name Republikeinen proberen de stembusgang te frustreren lees je hier.

    • Joost Pijpker
    • Maartje Somers