Reportage

Zuid-Koreanen willen af van hun ‘leugenachtige’ president Park

Reportage Demonstraties Seoul

Woede over de nauwe banden van de president met de dochter van een sekteleider houdt het land al weken in zijn greep.

Foto Ed Jones/AFP
Seoul

Tientallen briefjes, geplakt op een metalen hek bij het Gwanghwamunplein in het centrum van Seoul, herinneren aan de grote betoging van zaterdag tegen president Park Geun-hye. Zo’n 45.000 Zuid-Koreanen eisten daar haar aftreden in verband met een opmerkelijk corruptieschandaal, dat parallellen vertoont met de Greet Hofmansaffaire van de jaren vijftig in Nederland. Op de post-itbriefjes staan teksten als: ‘Park, negeer niet de stem van het volk’, ‘Park, je moet aftreden voor het land’. En dwingender nog: ‘Park, ga!’.

De demonstranten en de briefjesschrijvers verwijten president Park dat ze zich jarenlang in hoge mate heeft laten beïnvloeden, naar wordt aangenomen ook in belangrijke staatszaken, door haar oude vriendin Choi Soon-sil. Choi, die inmiddels in voorarrest zit, wordt er ook van verdacht dat ze zichzelf door haar connecties met president Park via twee door haar opgerichte ngo’s financieel bevoordeelde. Zo zou ze een bedrag van 70 miljoen dollar hebben binnengehaald.

Moordaanslagen

De vriendschap van Park en Choi gaat terug tot de jaren zeventig, toen Park eerst haar moeder en vijf jaar later ook haar vader, de toenmalige president Park Chung-hee, verloor bij moordaanslagen. Park raakte in die jaren onder de invloed van Choi’s vader Choi Tae-min, die een obscure sekte leidde. Via hem raakte ze ook bevriend met Choi.

Zondag werd duidelijk dat er ook arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen twee naaste medewerkers van Park. De president verontschuldigde zich de afgelopen week tijdens een emotionele toespraak op televisie voor de affaire, maar de oppositie noemde dat „ongemeend”.

Chul-Woon Kim van de vervoersvakbond KPTU, die met een collega naast het hek op het plein zit op een isoleermatje, slaapzak over de knieën, denkt dat mensen de president ondanks haar excuses nog steeds een „leugenaar” vinden. De vakbonden liggen al langer overhoop met Parks regering. Vorig jaar november demonstreerden er nog 80.000 mensen tegen de invoering van door de staat opgelegde boeken in het onderwijs en versoepeling van het ontslagrecht.

„Park vertegenwoordigt slechts de grote conglomeraten, maar is geen president voor de arme en werkende mensen”, zegt Kim. Hij wijst op het gebrek aan sociale zekerheid voor ouderen en op de hoge werkloosheid onder jongeren. Die is met circa 10 procent twee keer zo hoog als de algemene werkloosheid.

Kyung-ran Kim, directeur van de handelsvakbond KCTU, die naast haar collega in een tent zit met een paar medevakbondsleden, noemt Park een „ondemocratische” president. De voorzitter van haar vakbond en 33 anderen werden vorig jaar opgepakt bij de grote demonstratie. Hen staan celstraffen te wachten van anderhalf tot acht jaar. Kim: „Onder deze regering is het recht om te demonstreren drastisch ingeperkt, en Park heeft de allerslechtste arbeidswetten ingevoerd.”

Toch zijn beide vakbondsbestuurders niet hoopvol dat Park zal aftreden. Twijfel en scepsis trekt over hun gezicht. „Ik hoop het”, zegt Kim van KCTU. „Het zou kunnen”, zegt haar collega. „Maar ik ben er niet zeker van.”