Longreads

Zo is het om vast te zitten in Mosul, omsingeld door IS

CNN-verslaggever Arwa Damon en fotograaf Brice Laine gingen mee met het Iraakse leger op expeditie in Mosul. Het resultaat is een fascinerende, bloedige inkijk in de oorlog die om de stad aan de gang is.

Beeld van Mosul, waar een strijdt woedt om Islamitische Staat de stad uit de drijven. Foto Reuters.

Een gele taxi stopt in een verlaten straat in Mosul. Tegenover de taxi, op zo’n dertig meter afstand, staat een soldaat met een wapen in de aanslag. “Stop!”, schreeuwt hij. Hij houdt zijn hand omhoog. Geweerschoten klinken. Uit de taxi stapt een bebaarde man van middelbare leeftijd. “Zit!”, roept een andere militair naar hem. De man luistert niet, en loopt op de soldaten af. Weer klinken geweerschoten. De man valt neer op de grond. Even later sterft hij.

“Een onschuldige taxichauffeur, zo bleek later”, horen we de voice-over van CNN-journalist Arwa Damon zeggen, in een video op de site van de Amerikaanse nieuwszender, waarin de beelden te zien zijn. Een taxichauffeur “op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd.”

De slag om Mosul

Halverwege oktober begon de slag om Mosul. Koerdische peshmerga, het Iraakse leger, shi’itische milities, en milities van christelijke minderheden strijden samen om de stad van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bevrijden.

Af en toe sijpelt er nieuws binnen over de voortgang van de strijd - maar hoe gaat het er écht aan toe aan het front? CNN-verslaggever Arwa Damon en fotograaf Brice Laine geven een fascinerende inkijk in de oorlog die in Mosul aan de gang is. Ze gingen mee met speciale eenheden van het Iraakse leger terwijl ze de stad introkken: terrein waar IS de baas is.

Elke auto kan een bom zijn

Op de website van CNN doen ze verslag van deze expeditie. Damon publiceerde daar de aantekeningen die ze tijdens het offensief maakte. Ook maakten ze een video waarin we de journalisten volgen terwijl ze met zichtbaar gespannen soldaten van het Iraakse leger door de straten van Mosul rijden.

“Elke auto kan een bom zijn”, horen we Damon zeggen. Sluipschutters van IS staan op de daken, zelfs prullenbakken kunnen explosieven bevatten, ieder persoon is een potentiële terrorist.

Het spannendst wordt de video als de CNN-journalist en de fotograaf meerijden in een pantserwagen. Kogels weerkaatsen op het dak, en plotseling explodeert achter hen een voertuig: terug kunnen ze niet meer, vooruit is de weg versperd. Ze zijn omsingeld door IS. Damon, in haar aantekeningen:

“De band van ons voertuig is lekgeschoten… we horen het sissende geluid va lucht die de band verlaat.
We zitten vast. Het enige wat we kunnen doen, is de straathoeken in de gaten houden voor autobommen. Wachten op raketten, mortieren, projectielen.”

    • Guus Ritzen