Vloeistof en laptop mogelijk niet langer apart gecontroleerd

Schiphol doet vanaf maandag testen met CT-scans. Hiermee moet het controleren van bagage vlotter gaan verlopen.

De proef met de nieuwe handbagagescan op de luchthaven Schiphol. Foto: Koen van Weel / ANP

Op Schiphol is maandag een test van start gegaan met een nieuwe veiligheidsscanner. Door gebruik te maken van een CT-scanner hoeven reizigers binnenkort vloeistoffen en laptops mogelijk niet langer apart te houden wanneer hun handbagage wordt gecontroleerd.

Er werden al sinds november 2015 testen met de CT-scanner uitgevoerd op Schiphol. De luchthaven was daarmee de eerste ter wereld waar de 3D-scanner werd getest. Maandag krijgen voor het eerst ook reizigers te maken met de nieuwe techniek. In vertrekhal 3 draait de ‘Clear Scan’ mee bij de bagagecontrole.

Lange wachtrijen

De CT-scanners kunnen er mogelijk voor zorgen dat de lange wachtrijen afnemen. Nu wordt nog gebruikgemaakt van een scanner die met röntgenstraling een tweedimensionaal beeld oplevert. Die techniek moet vanaf eind volgend jaar zijn vervangen, zo zegt Daan van Vroonhoven van Schiphol tegen website Up in the Sky:

“We willen deze vervangen voor een nieuw type, te vergelijken met scans die in ziekenhuizen worden gebruikt voor patiënten.”

De nieuwe CT-scanner levert 3D-beelden op. Daarmee kan de bagage uit meerdere hoeken worden gecontroleerd. Op dit moment moeten beveiligers nog vaak zelf een tas openen als bagage niet wordt herkend, met de nieuwe techniek is dat niet meer nodig. Ook apparaten zoals laptops en tablets, die nu niet goed kunnen worden bekeken in een scanner, kunnen met een CT-scan worden gecontroleerd.

Volgens Van Vroonhoven is de precieze datum waarop de CT-scanners worden ingevoerd afhankelijk van de “uiteindelijke prestaties, de prijs en de beschikbaarheid” van de nieuwe techniek. Als alle apparatuur vervangen is, beschikt Schiphol over 67 CT-scanners.

    • Etienne Verschuren