Vijf vragen over de ‘ongevraagde’ overnamepoging van PostNL

Postfusie

Het Belgische Bpost wil voor 2,5 miljard euro PostNL overnemen. Het Nederlandse postbedrijf noemt de overnamepoging ongevraagd.

©

Bpost kan het niet vaak genoeg benadrukken: de poging van het Belgische postbedrijf om PostNL over te nemen is een vríéndelijke. In het persbericht van zondagavond schrijft Bpost een „vriendelijk voorstel” te doen om de twee postbedrijven te laten samengaan. Een woordvoerder van Bpost (2,4 miljard euro omzet) belt op zondagavond speciaal op om op de vriendelijkheid te wijzen. Topman Koen Van Gerven noemt in een persconferentie drie keer het woord „vriendelijk”.

PostNL (1 miljard euro omzet) zit echter helemaal niet op een bod te wachten, vriendelijk of niet, en noemde het voorgenomen bod maandagochtend „ongevraagd”. In mei heeft het semi-staatsbedrijf – de Belgische staat bezit 51 procent van de aandelen – ook al een keer geprobeerd PostNL over te nemen, dat is toen mislukt. Nu waagt Bpost nog een poging, ondanks de onwil van PostNL.

1 Waarom wil Bpost PostNL overnemen?

Bpost en PostNL kunnen samen „een van de leidende spelers” worden, met ruim 28 miljoen „potentiële klanten”. De twee bedrijven zijn samen beter in staat „het hoofd te bieden aan afnemende postvolumes”, kunnen makkelijker groeien „op het gebied van pakketbezorging” en kunnen door hun grote schaal meer investeren in innovatie.

2 Wat heeft Bpost voor PostNL over?

Bpost biedt 2,5 miljard euro voor alle aandelen PostNL, wat neerkomt op 5,65 euro per aandeel. Dat is 31,6 procent meer dan de slotkoers van PostNL op 31 oktober, de dag voor het nieuws uitlekte dat Bpost wederom een overnamepoging zou doen. Ongeveer de helft wil Bpost contant betalen en de rest in aandelen. Na een overname zou de Belgische staat nog ongeveer 40 procent van de aandelen bezitten. Geen meerderheidsbelang meer, maar zo houdt België nog wel een zwaarwegende stem.

Bpost en PostNL, een paar kerngegevens:

3 Waarom reageert PostNL zo koeltjes op de toenadering?

PostNL heeft „vertrouwen” in een „zelfstandige strategie”, schrijft het bedrijf maandagochtend. Het bedrijf heeft „de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt” en wil daarmee doorgaan – zonder Belgische eigenaar. Want Bpost mag het presenteren als een „fusie van gelijken”, in de praktijk zou Bpost de bestuursvoorzitter leveren en het hoofdkantoor in Brussel staan.

Bpost zegt nu geen definitief bod uit te brengen als er geen „overeenstemming” is met PostNL, maar dat kan natuurlijk veranderen. In dat geval gaan de aandeelhouders van PostNL erover. Als zij een overname wél zien zitten, kan PostNL dat alleen nog voorkomen door zijn beschermingsmuur op te trekken. In dat geval moet de Stichting Continuïteit PostNL in actie komen.

4 Wat vindt de Nederlandse staat van een overname?

De overheid moet zorgen dat er in Nederland post verstuurd en ontvangen kan worden. PostNL voert die ‘universele postdienst’ uit. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vindt een overname door Bpost „een stap terug”, zei hij maandagochtend tegen BNR. Hij zei echter ook dat zo’n besluit aan de aandeelhouders is. De minister is in principe niet van plan een overname tegen te houden.

Lees ook: De opkopers zijn niet meer zó welkom

5 Wat betekent een overname voor de werknemers van PostNL?

Volgens Bpost leidt een overname tot „verbeterde vooruitzichten” voor de bijna 50.000 werknemers van PostNL, met „langetermijnbehoud” van banen en zelfs de creatie van nieuwe. Ook zal Bpost naar eigen de arbeidsvoorwaarden en pensioenafspraken handhaven. Echter, een fusie waarbij helemaal geen banen verdwijnen is nogal zeldzaam. Vakbond FNV is on deze reden dan ook „sceptisch”.

    • Teri van der Heijden