Van Engelshoven op derde plek van D66-kandidatenlijst

Drie vrouwen in de top-4 van de concept-kandidatenlijst die D66 maandagochtend presenteerde.

Van Engelshoven en Alexander Pechtold vorig jaar tijdens een bezoek aan een winkel in de Haagse Schilderswijk.
Van Engelshoven en Alexander Pechtold vorig jaar tijdens een bezoek aan een winkel in de Haagse Schilderswijk. Foto ANP / Bart Maat

De Haagse locoburgemeester Ingrid van Engelshoven staat op de derde plaats op de concept-kandidatenlijst van D66 voor de komende Tweede Kamer verkiezingen. D66 maakte de kandidatenlijst maandagochtend bekend in café Dudok in Den Haag.

NRC meldde zaterdag dat Van Engelshoven de hoogste nieuwe binnenkomer is op de lijst. Binnen de partij is ze bekend: ze was jarenlang partijvoorzitter en is al lid sinds de jaren tachtig. Van Engelshoven presenteert zich als vrouw en als moeder, heel nadrukkelijk. De politiek, zei ze zaterdag in het interview met NRC, heeft meer vrouwen nodig. Ze hebben „minder de neiging tot een wedstrijd verplassen” dan mannen. Het zou „een zegen” zijn als „meer mannen ‘nee’ zouden zeggen, en meer vrouwen ‘ja’” tegen prominente functies in de politiek.

Lees ook: ‘Mannen die vaker nee zeggen: een zegen’, ons interview met D66-kandidaat-Kamerlid Ingrid van Engelshoven.

Belofte Jan Paternotte op plek acht

De Amsterdamse fractieleider Jan Paternotte is, eveneens als nieuwkomer, op de achtste plaats beland. Hij maakte vorige maand bekend „een hoge plek op de kandidatenlijst” voor de Kamerverkiezingen van maart te ambiëren. Paternotte wordt wel genoemd als de opvolger van partijleider Pechtold, die nu nog wel lijsttrekker is maar er eerder op zinspeelde niet te zullen terugkeren in de Tweede Kamer.

Na Pechtold staat het Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven op een tweede plaats. Pia Dijkstra is de derde vrouw in de top-vier. Van de eerste tien mensen op de lijst zitten er op dit moment zeven in de Kamer.

Via e-voting kunnen leden de conceptlijst nog wijzigen. De definitieve lijst wordt later deze maand bekend.