Typisch Vlaamse striptekenaar Marc Sleen (93) overleden

Overleden Marc Sleen (1922-2016)

De bedenker van het personage Nero wordt gezien als een van de grote striptekenaars van België.

De Vlaamse striptekenaar Marc Sleen is zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als maker van De Avonturen van Nero en Co, die vanaf 1947 zo’n 55 jaar lang verschenen.

Sleen werd in 1922 geboren als Marc Neels. In 1944 begon hij als cartoonist bij De Standaard. Drie jaar later creëerde hij zijn bekendste strip. De hoofdpersoon was toen nog detective Van Zwam, maar Nero, een inwoner van een gesticht die zich de gelijknamige Romeinse keizer waande, bleek veel populairder. Tot 2002 verscheen de strip dagelijks in De Standaard.

In 1998 besloot toenmalig koning Albert Sleen in de adelstand te verheffen. Een jaar later werd hij tot ridder geslagen. Hij werd in 2011 benoemd tot ereburger van zijn woonplaats Hoeilaart, waar ook een standbeeld staat van zijn personage Nero.

Sleen wordt in eigen land als een van de grootste striptekenaars ooit gezien. In het buitenland werd hij nooit zo populair. Hij was een typische Vlaamse tekenaar. Daarom was zijn werk moeilijker in andere landen uit te geven dan bijvoorbeeld de strips over Kuifje van Hergé. De strips over Nero bevatten naast Engels getint absurdisme, soms Vlaams dialect en vaak een vleugje Belgisch surrealisme.

Volgens zijn vrouw is hij „vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”.