De Thuiskok: Aubergine met walnoten

Aubergine is volgens Onno Kleyn een groente waar Nederlanders niet mee weten te koken. Tenzij het uit een pak van Knorr komt dan. Maar zodra u De grote Kleyn gekocht heeft, hoort u er helemaal bij en weet u wel van wanten. En passant krijgt u er een recept bij, dat volgens Kleyn heerlijk is met rood vlees, zalm of bij de pasta.

Snijd de aubergine in niet te grote blokjes. Roer in een kommetje de tomatenpuree los met een leeg blikje water en de olijfolie, suiker, nam pla, chilipeper plus 1 afgestreken theelepel zout. Meng alles in een flinke koekenpan met de aubergine. Zet op het vuur, dek af met een deksel en breng aan de pruttel. Laat zachtjes sudderen, niet te hard, niet te zacht, tot de aubergine gaar is; dat duurt een minuut of 12. Roer tussentijds nog eens om en voeg een drup kokend water toe als het te droog of dik wordt.

Hak de walnoten grof met een mes. Vouw de limoenblaadjes dubbel en knip er de middennerf uit; gooi die weg. Knip de blaadjes daarna in zo dun mogelijke reepjes. Rasp de citroen dun; een bescheiden eetlepel rasp is genoeg. Meng walnoot, rasp en reepjes blad door de aubergine en bekroon alles met een straaltje sesamolie.

    • Sam de Voogt