Tegenvaller voor de PvdA: Monasch doet niet mee

Strijd om het lijsttrekkerschap

Jacques Monasch stelde te veel eisen.

Foto Jerry Lampen/ANP

Tweede Kamerlid Jacques Monasch doet niet mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid. Sinds maandagmorgen staat officieel vast dat die verkiezing maar tussen twee personen gaat: huidig partijleider en fractievoorzitter Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher.

Tot en met zondagavond waren Jacques Monasch en het partijbestuur van de PvdA met elkaar in gesprek. Ze zijn er niet uit gekomen. Jacques Monasch wilde als lijsttrekker het verkiezingsprogramma van de partij nog kunnen veranderen. Een woordvoerder van het PvdA-partijbestuur zegt dat dat niet gaat: „De regels liggen vast. De leden stellen het programma vast, dat passen we niet aan.”

Tweede punt waar Monasch en het bestuur niet uitkwamen was de vraag hoe open de lijsttrekkersverkiezing moet verlopen. Monasch wil een ‘flitslidmaatschap’, dat inhoudt dat niet-PvdA’ers zich alleen voor de lijsttrekkersverkiezing als lid konden aanmelden. De partij heeft het zo geregeld dat nieuwe leden die zich vóór 5 december melden, versneld stemrecht krijgen en dus mee kunnen stemmen. Ze moeten zich dan weer wel zelf afmelden voor het lidmaatschap. Enkele honderden nieuwe leden meldden zich tot nu toe aan.

Voor de PvdA is het een tegenvaller dat Jacques Monasch niet meedoet. Hij staat bekend als een nogal kritisch lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij wil minder macht voor de EU, bindende referenda, een grens aan het aantal asielzoekers, meer nadruk op veiligheid en defensie.

Zonder Monasch ontbreekt in de verkiezingsdebatten ook aan iemand die als bliksemafleider kan functioneren en de aandacht even kan afleiden van Samsom en Asscher. De verschillen tussen die twee zitten hem vooral in stijl en karakter. Hun opvattingen over waar het heen moet met de sociaal-democratie komen grofweg overeen.

Werkelijk kans op het lijsttrekkerschap leek Monasch niet te maken. Uit een enquête in opdracht van NRC bleek vorige week dat van de actieve PvdA-politici 7 procent hem steunt, tegen 38 procent voor Lodewijk Asscher en 26 procent voor Diederik Samsom.

De andere kandidaten die zich hadden aangemeld vond de adviescommissie onvoldoende geschikt om mee te doen, zo werd maandagochtend bekend. Gerard Bosman, voorzitter van de lokale PvdA in Ridderkerk en Pelle Oosting, PvdA’er uit Deventer, zijn niet toegelaten. Eén van de eisen aan de kandidaten was dat zij behalve nationaal, ook internationaal profiel moeten hebben. Samsom en Asscher gaan komende weken drie keer in debat. De eerste keer is volgende week maandagavond in Den Haag. De uitslag wordt op 9 december bekend.

    • Annemarie Kas