Stemmen ruilen voor #NeverTrump

Via speciale apps zoeken onafhankelijke kiezers in swing states en Democraten in ‘veilige’ staten elkaar op. Doel: stemmen ruilen en zo Trump stoppen.

Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump
Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump AP Photo/Alex Brandon

Ben je Amerikaan en woon je in een swing state? Wil je graag voor een derde partij stemmen, maar ben je bang dat jouw stem Donald Trump het Witte Huis in zal helpen? Dan is de app #NeverTrump voor jou. Via dit platform kunnen Clinton-stemmers in niet-swing states hun stem uitwisselen met die van een Johnson-, Stein- of McMullin-kiezer in een staat waar elke stem er toe doet.

De Amerikaanse nieuwssite Vox onderzocht de verschillende ‘vote-trading’ apps die het afgelopen jaar verschenen. Ze worden grotendeels gebruikt door Clinton-stemmers uit staten waar de uitslag al bij voorbaat bekend is: het super-Democratische Californië bijvoorbeeld, of het rode Texas. Deze Democraten zoeken naar kiezers uit swing states die het niet erg vinden om hun stem te ‘ruilen’. Ze hopen zo toch invloed te kunnen uitoefenen op de verkiezingen.

Gewetensvraag

Third party-stemmers zijn kiezers die op één van de kleinere partijen willen stemmen. De Libertarian Party van Gary Johnson, bijvoorbeeld, of de Green Party van Jill Stein. Ook de onafhankelijke kandidaat Evan McMullin trekt stemmen van conservatieven die Trump weigeren te steunen. Veel van deze kiezers hebben een afkeer van de twee ‘grote’ kandidaten - maar sommigen haten Trump net iets meer. Wonen ze in een swing state, dan staan ze voor een dilemma. Stemmen ze naar geweten, dan zouden ze de kans kunnen vergroten dat Donald Trump gaat winnen.

Tekst loopt door na de video

Ze zoeken naar een reden om met zo min mogelijk gewetenswroeging een stem uit te kunnen brengen op Clinton. Fans van Gary Johnson hopen daarbij hun kandidaat tóch aan de felbegeerde 5 procent van de stemmen te helpen; boven die grens komt een partij in aanmerking voor financiering van de Amerikaanse overheid. En daarom gaan ze naar sites met namen als TrumpTraders en #NeverTrump, op zoek naar Democraten die willen ‘ruilen’.

De apps brengen mensen uit beide groepen met elkaar in contact. Als het goed botert, dan wordt er een afspraak gemaakt: de Democraat zal op een onafhankelijke kandidaat stemmen, de onafhankelijke kiezer stemt voor Clinton. Stemfies zijn in veel staten verboden, dus moeten de beide kiezers elkaar maar blindelings geloven.